• Посилання скопійовано

Податки при здавання ФОПом на ЄП нерухомості за кордоном

Чи може ФОП на ЄП, 3 група (без ПДВ) здавати в оренду власну нерухомість, що знаходиться за межами України? Оредарем, теоретично, може бути нерезидент або резидент. Умови щодо метрів квадратних дотримано. КВЕД за орендою є. Чи будуть додаткові податки (на репатріацію тощо), крім 5% від отриманих коштів?

З точи зору законодавства України

Згідно зі ст. 5 Закону про ЗЕД і ст. 378 ГКУ, ФОП мають право здійснювати ЗЕД нарівні з іншими суб’єктами господарювання.  Причому ПКУ не встановлює якихось обмежень на право ФОП (як на ЄП, так і на загальній системі) займатися ЗЕД.

Щоправда, для платників ЄП груп 1 — 3 в пп. 291.5 ПКУ наведено заборонені види діяльності. І поширюються вони як на діяльність в Україні, так і за межами України.

Наприклад, не можуть бути платниками ЄП груп 1 – 3 ФОПи, які надають в оренду:

  • земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара;
  • житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 квадратних метрів; 
  • нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 квадратних метрів.

Таким чином, якщо ФОП на ЄП надає за кордоном в оренду нерухомість, яка не перевищує наведені обмеження, він може перебувати на ЄП.

Відповідно до пп. 1 пп. 292.1 ПКУ, доходом платника ЄП ФОП є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 цієї статті. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Отже, якщо ФОП на ЄП групи 3, неплатник ПДВ, отримує дохід у вигляді орендної плати, він включає його до складу оподатковуваного доходу і сплачує з цього доходу ЄП за ставкою 5%.

Якоїсь додаткової звітності щодо зазначених доходів ФОП подавати не потрібно. Якихось додаткових податків в Україні також сплачувати не потрібно.

 

З точки зору законодавства країни, в якій розміщена нерухомість

Таким законодавством можуть передбачатися обмеження щодо надання в оренду нерухомості особою, яка не є резидентом зазначеної країни. Поряд з цим, може передбачатися сплата додаткових податків.

Рекомендуємо з цього питання звернутися до податкової служби країни, в якій розміщена нерухомість.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202423
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202416
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202421
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202461
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436