• Посилання скопійовано

Орендар сплачує комунальні платежі за орендодавця платника ЄП: які наслідки?

ФОП - платник ЄП ІІІ групи орендує приміщення у юрособи (також платника ЄП ІІІ групи). Орендар сплачує комунальні платежі самостійно на рахунки надавачів таких послуг без укладання окремого договору (договором оренди це передбачено). Які податкові наслідки для орендодавця?

У першу чергу розглянемо взагалі можливість сплати комунальних послуг орендарем без укладання окремого договору з надавачами таких послуг. Тут необхідно звернути увагу, що оскільки договір про надання комунальних послуг укладено між орендодавцем та надавачем комунальних послуг, то фактичним отримувачем таких послуг є саме орендодавець і, відповідно, саме на нього покладається обов'язок із сплати таких платежів. Однак, п. 1 ст. 528 ЦКУ визначено, що виконання обов'язку може бути покладено боржником на іншу особу, якщо з умов договору, вимог ЦКУ, інших актів цивільного законодавства або суті зобов'язання не випливає обов'язок боржника виконати зобов'язання особисто. У цьому разі кредитор зобов'язаний прийняти виконання, запропоноване за боржника іншою особою.

Тобто, ЦКУ дозволяє покласти обов'язок із такої сплати на іншу особу, якщо це передбачено договором з такою особою.

Тепер розглянемо безпосередньо таку можливість у орендодавця платника ЄП. За договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності (ст. 283 ГКУ).

Орендна плата – це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством (ст. 286 ГКУ).

Згідно з пп. 2 п. 292.1 ПКУ доходом юридичної особи платника єдиного податку є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ.

Тобто сума, що згідно з договором оренди компенсується орендарем орендодавцю (без укладання орендарем договору на надання комунальних послуг самостійно) є складовою орендної плати. А отже, є доходом такої юридичної особи - орендодавця.

При цьому, пп. 291.6 ПКУ встановлено, що платники єдиного податку першої - третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

А в даному випадку, коли орендодавець, платник ЄП, покладає на орендаря обов’язок із сплати комунальних платежів на орендаря (на підставі ст. 528 ЦКУ) він фактично здійснює розрахунки у негрошовій формі, оскільки орендар частину «орендної плати» визначеної договором (у вигляді комунальних платежів) сплачує не безпосередньо на рахунок орендодавця, а шляхом погашення заборгованості такого орендодавця перед підприємством, що надає комунальні послуги.

В обліку відповідно такі взаємовідносини між сторонами будуть виглядати так:

  • Дт 903 Кт 631 – нараховано комунальні платежі на орендодавця;
  • Дт 361 Кт 703 – нараховано орендну плату у розмірі комунальних платежів на орендаря;
  • Дт 631 Кт 361 – орендарем сплачено комунальні платежі на рахунок підприємства, що їх надає.

Тому вважаємо, що в даному випадку, податківці саме так будуть класифікувати такі розрахунки, а отже, орендодавець - платник ЄП може втратити свій статус «спрощенця» (оскільки здійснює розрахунки у негрошовій формі).

Тому тут вбачається лише два безпечних варіанти:

  • або орендар укладає з надавачем комунальних послуг окремий договір і сплачує за ним (сплачена сума комунальних платежів не буде доходом орендодавця). В обліку орендодавця сума нарахувань комунальних платежів на орендаря, підприємствами, що надають такі послуги, не відображається;
  • або орендар сплачує вартість комунальних послуг безпосередньо на рахунок орендодавця, а той, своєю чергою, сплачує їх підприємствам – надавачам комунальних послуг (сума комунальних платежів включається до доходу орендодавця). В такому випадку в обліку, як і було зазначено вище, сума комунальних платежів включається до витрат орендодавця, сума отриманої компенсації від орендаря до складу доходу (рахунок 703), однак при цьому присутні саме грошові розрахунки (записи Дт 311 Кт 361 та Дт 631 Кт 311).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Чи може ФОП передати імпортовані товари безоплатно?
    ФОП на ІІІ групі ЄП імпортував товари медичного призначення з метою продажу в Україні, сплатив ПДВ на митниці. Чи може ФОП частину цих товарів безоплатно передати громадській організації, яка займається протезуванням наших воїнів?
    26.04.202418
  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202431
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463