• Посилання скопійовано

Як визначити дохід ФОП-«загальносистемника», якщо реалізація товару відбулася раніше, ніж понесено витрати на його придбання?

ФОП зареєстровано 15.08.2023 р. Платником єдиного податку став з 01.09.2023 р. За період з 15.08.2023 по 31.08.2023р. отримав дохід, перебуваючи на загальній системі. Реалізований товар було оплачено вже під час перебування на спрощеній системі. Як визначити дохід за період перебування на загальній системі?

Об'єктом оподаткування для ФОП на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця (пп. 177.2. ПКУ).

До переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів, належать витрати, визначені в підпунктах 177.4.1 – 177.4.4 ПКУ:

  • витрати на сировину, для виготовлення (продажу) продукції або товарів (надання робіт, послуг);
  • витрати на оплату праці фізичних осіб; 
  • суми податків, зборів, пов’язаних з проведенням господарської (крім податку на додану вартість для ФОП, зареєстрованого як платник ПДВ, та акцизного податку, ПДФО від господарської діяльності, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об’єктів житлової нерухомості); 
  • інші витрати, до складу яких включаються витрати, що пов’язані з веденням господарської діяльності.

ФОП на загальній системі зобов’язаний вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет (п. 177.10 ПКУ).

Типова форма, за якою здійснюється облік доходів і витрат, та порядок ведення такого обліку визначаються Мінфіном.

Відповідно до п. 1 розд. І Порядку № 261 на підставі первинних документів за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід/понесено витрати, здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати.

І таким первинним документом про витрати є саме документ про оплату товарів.

Інформація про документально підтверджені витрати, пов’язані з господарською діяльністю зазначається у графах 5 – 10 Типової форма, зокрема, у графі 6 відображається вартість придбаних товарно-матеріальних цінностей, що реалізовані/використані у виробництві продукції, товарів (наданні робіт, послуг), або для використання під час провадження незалежної професійної діяльності (Порядку № 261).

Також працівники ДПС наголошують, що витрати будуть враховані при обчисленні чистого оподатковуваного доходу у тому звітному періоді, коли їх фактично поніс платник податку (ЗІР).

Висновки:

  1. Якщо вартість придбаних ТМЦ не оплачена у звітному періоді, зокрема 2023 році, то включити ми їх у витрати при визнанні доходу не можемо. Така можливість з’явиться лише в періоді оплати. Але в цьому випадку ФОП в періоді оплати буде вже на іншій системі оподаткування, на якій він не веде облік витрат. Та і витрати ці вже не можна співставити з доходами, адже доходи отримані в іншому періоді. Відповідно до діючого законодавства такі витрати ми не можемо врахувати.
  2. ФОП необхідно проаналізувати, чи були оплачені витрати,  наведені у пп. 177.4.1 – 177.4.4 п. 177.4 ПКУ і врахувати при розрахунку чистого оподатковуваного доходу за 2023 р.
  3. На нашу думку, якщо вартість придбаних ТМЦ оплачена у 2023 р., то включити їх можна, навіть якщо вони були оплачені на спрощеній системі оподаткування. Адже для ФОП на спрощеній системі не важливі витрати і вони не впливають на його об’єкт оподаткування (виключення – якщо ФОП на ЄП 3 групи є платником ПДВ). 

Податкову декларацію про майновий стан і доходи ФОП подає за весь 2023 рік в цілому, тому технічно можливо врахувати оплату товарів, проданих на загальній системі, яка була здійснена у звітному 2023 році. Проте радимо отримати індивідуальну податкову консультацію щодо цього питання, бо законодавчо ця ситуація не врегульована і податківці можуть мати іншу думку. Час на це ще є – строк подання декларації про майновий стан і доходи – до 01.05.2024 р.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»