• Посилання скопійовано

Витрати ФОП на загальній системі за передоплатою постачальнику

ФОП на загальній системі продає в Україні імпортоване обладнання. Спершу отримує від покупця попередню оплату, потім перераховує аванс нерезиденту. Через кілька тижнів обладнання надходить від нерезидента і продається покупцю. ФОП визначає дохід за датою отримання попередньої оплати від покупця. На яку дату визнавати витрати – на дату перерахування авансу нерезиденту чи датою передачі покупцеві?

На яку дату визнавати витрати?

Відповідно до пп. 177.2 ПКУ об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (104.05): «Як формується загальний оподатковуваний дохід та сума витрат ФОП на загальній системі оподаткування, а саме за касовим методом чи за першою подією?».

ДПС зазначає, що оскільки відповідно до пп. 177.2 ПКУ виручкою ФОП вважається дохід, отриманий у грошовій та негрошовій формі, то датою при формуванні загального оподатковуваного доходу є дата фактичного надходження коштів на банківський рахунок (або готівкою), або отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів, тобто застосовується касовий метод.

Далі ДПС висновує щодо витрат: до складу витрат включаються тільки витрати, які пов’язані з отриманням доходу та підтвердженні відповідними документами про їх оплату.

З наведеного, на наш погляд, випливає, що в розглядуваній ситуації витрати визнають за датою перерахування авансу нерезиденту. Тому що ці витрати пов’язані з отриманням доходу. А дохід вже визнано на дату отримання попередньої оплати від покупця.

Також для уникнення непорозумінь з податковою службою може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

 

За яким курсом визнавати витрати?

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (104.05): «Який валютний (обмінний) курс НБУ використовується ФОП на загальній системі оподаткування, якщо доходи (витрати) отримані (понесені) в іноземній валюті?».

ДПС зазначає, що сума доходів (витрат), одержаних (понесених) платником податку в іноземній валюті, розраховується шляхом перерахування її у гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом НБУ, що діяв на дату фактичного одержання (понесення) таких доходів (витрат).

Тож в розглядуваній ситуації витрати визнають за курсом НБУ на дату перерахування коштів постачальнику нерезиденту.

А валютний курс на дату імпортної митної декларації застосовується виключно для розрахунку митних платежів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»