• Посилання скопійовано

Чи може ФОП, оптовий торговець е-сигаретами, списати одну з них на власні потреби?

ФОП на загальні системі займається оптовим продажем електронних сигарет. Оплату отримує тільки на рахунок у банку. Чи може ФОП списати одну електронну сигарету на власні потреби? Чи потрібні акт списання та відображення вибуття однієї товарної одиниці в книзі обліку товарних запасів? Списання прирівнюється до реалізації? В якій звітності це зазначається таке списання?

Так, ФОП може списати електронні сигарети без будь-яких наслідків.

ФОП на загальній системі оподаткування може зменшити оподатковуваний дохід тільки на суму документально підтверджених витрат, пов'язаних з господарською діяльністю ФОП – пп. 177.2 ПКУ.

Оскільки використання електронної сигарети на власні потреби ФОПа не пов’язане з його господарською діяльністю, то й віднести її вартість до витрат не можна. Відповідно, немає потреби в документуванні такого використання. До витрат ФОПа можна віднести тільки продані електронні сигарети, за які вже отримана оплата, і такі витрати будуть підтверджені видатковими накладними, які ФОП надає покупцям.

ФОП на загальній системі зобов’язаний вести облік доходів і витрат за типовою формою, затвердженою наказом Мінфіну №261. У цій формі відображаються тільки витрати, що пов’язані з господарською діяльністю і які документально підтверджені. Використання товару для власних потреб не пов’язане з господарською діяльністю, тому воно у цій формі не відображається.

Оскільки цей ФОП не проводить розрахункові операції через РРО, він не зобовязаний вести облік товарних запасів відповідно до Порядку №496. А саме: відповідно до п. 12 ст. 3 Закону про РРО суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку. В даному випадку ФОП не підпадає під ці вимоги, оскільки не проводить розрахункових операцій і працює у сфері оптової торгівлі.

Таке списання не прирівнюється до реалізацї, не вимагає окремого документального підтвердження та не вимагає відображення у будь-якій звітності. Зокрема, у формі №1-ОТ (місячна) облік тютюнових виробів ведеться в тоннах, тож одна сигарета не може бути відображена в цій формі.

Якщо ФОП є платником ПДВ, і ця електронна сигарета придбавалася з ПДВ, то на її вартість потрібно нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ відповідно до пп. «г» пп. 198.5 ПКУ і зареєструвати податкову накладну. Докладніше про це – тут. 

Акцизний податок з реалізації рідин, що використовуються в електронних сигаретах, сплачують тільки виробники або імпортери. При списанні таких рідин у оптових торговців акцизний податок не нараховується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»