• Посилання скопійовано

Витрати ФОПа - "загальника, який займається виробництвом: як відобразити?

ФОП виготовив продукцію і відвантажив у січні, а оплата буде частинами в березні, квітні та травні. Дохід відображається за датою отримання оплати. Як відобразити (в якому періоді і графах) понесені витрати на виробництво та реалізацію цих товарів, а саме: вартість сировини та її транспортування на склад, електроенергію, оренду приміщення, палетування та транспортування до покупця, зарплату працівників та ЄСВ?

Які витрати та в якому періоді відображати?

Перелік витрат ФОПа, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходу, які зменшують загальний оподатковуваний дохід (виручку у грошовій і негрошовій формі), наведено в пп. 177.4 ПКУ.

Витрати мають бути документально підтверджені і фактично понесені (тобто, як отримані, так і оплачені)!

Наведемо в таблиці витрати, які розглядаються в запитанні, і співставимо їх з переліком витрат з пп. 177.4 ПКУ.

Витрати з пп. 177.4 ПКУ

Витрати, наведені у запитанні

Графа Книги обліку

вартість сировини, матеріалів, товарів, що утворюють основу для виготовлення (продажу) продукції (пп. 177.4.1 ПКУ)

вартість сировини

6

вартість палива й енергії, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат (пп. 177.4.1 ПКУ)

вартість електроенергії

6

вартість тари й тарних матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат (пп. 177.4.1 ПКУ)

вартість палетування

6

витрати на оплату праці фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку (далі - працівники), які включають витрати на оплату основної і додаткової заробітної плати та інших видів заохочень і виплат виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, заохочень, відшкодувань вартості товарів (робіт, послуг) (пп. 177.4.2 ПКУ)

зарплата працівників

7

суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірах і порядку, встановлених законом (пп. 177.4.3 ПКУ)

ЄСВ на зарплату працівників

8

витрати на оплату оренди, ремонт та експлуатацію майна, що використовується в господарській діяльності (пп. 177.4.4 ПКУ)

оренда приміщення

9

витрати на транспортування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов’язані з транспортуванням продукції (товарів), вартість придбаних послуг, прямо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг (пп. 177.4.4 ПКУ)

вартість транспортування продукції до покупця, вартість транспортування сировини на склад

9

Як бачимо, всі витрати, наведені в запитанні, відносяться до складу витрат ФОП, який займається виробництвом, зменшуючи загальний оподатковуваний дохід (виручку у грошовій і негрошовій формі).

Дохід зменшують витрати, які безпосередньо пов’язані з отриманням цього доходу.

Таким чином, якщо продукція відвантажена у січні, а дохід за цю продукцію (виручка) отримано частково у березні, квітні і травні, то і всі зазначені витрати потрібно пропорційно розподілити між цими періодами, але тільки за умови, що ці витрати фактично понесені, тобто, вони оплачені не пізніше дати отримання доходу. 

 

Як витрати відображати в Книзі обліку доходів і витрат?

На сьогодні Книга обліку доходів і витрат ведеться за типовою формою, яка затверджена Наказом №261. Цим же наказом затверджений і Порядок ведення даної Книги.

В Порядку №261 наведені пояснення щодо витрат, які відображаються в кожній графі. Фактично кожна графа відповідає витратам, наведеним в кожному підпункті ПКУ:

  • пп. 177.4.1 – гр. 6;
  • пп. 177.4.2 – гр. 7;
  • пп. 177.4.3 – гр. 8;
  • пп. 177.4.4 – гр. 9;
  • пп. 177.4.6 – гр. 10.

В таблиці ми навели графи Книги, в яких відображаються запитувані витрати.

Таким чином, якщо перша частина виручки отримана 23 березня 2023 р., то цією датою в Книзі відображається як дохід, так і частина витрат, яка стосується цього доходу – в графах з 6 по 9.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»