• Посилання скопійовано

Включення до витрат сплачених сум ЄСВ ФОПом - «загальником»

ФОП на загальній системі оподаткування працює з 01.01.2020 р. Щокварталу сплачував мінімальний внесок ЄСВ за себе (І квартал - 2078,12 грн, ІІ квартал -1039,06 грн, ІІІ квартал -3178,12 грн. Загальна сума - 6295,30 грн. За IV квартал оплати будуть проведені в 2021 році. Чи можна віднести до витрат 2020 р. сплачену суму ЄСВ в розмірі 6295,30 грн?

Згідно з пп. 177.2 ПКУ, об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.

ФОП нараховують ЄСВ у сумі не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, і не менше розміру мінімального страхового внеску (п. 2 та п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Тобто, ФОП на загальній системі оподаткування має сплачувати ЄСВ за себе з 1 січня 2020 року у розмірі – 22% від чистого доходу (прибутку), але не менше 1039,06 грн, а з  1 вересня - не менше 1100,00 грн у розрахунку на місяць. 

Отже, не має значення, був дохід у ФОПа, чи не було, ЄСВ необхідно платити. 

Згідно з п. 2 розд. ІІІ Порядку №435, фізособи, які забезпечують себе роботою самостійно, та фізособи, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту), зобов’язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ.

Разом з тим, ПКУ визначено, що до переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичної особи – підприємця на загальній системі оподаткування, належать, зокрема, суми ЄСВ у розмірах і порядку, встановлених законом.

Таким чином, фізособа – підприємець на загальній системі оподаткування має право включити до складу витрат суму сплаченого за квартал ЄСВ за фактом сплати, за умови її документального підтвердження, оскільки зобов’язана сплачувати ЄСВ за календарний квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який він сплачується. Підтвердити витрати можна, зокрема, платіжним дорученням.

Річний звіт з ЄСВ, нарахований на себе ФОПу, слід подати дo 9 лютого 2021 року включно зa 2020 рік.

Таким чином, до витрат 2020 року фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування  повинен віднести сплачені суми ЄСВ за перші три квартали в сумі 6295,30 грн.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»