• Посилання скопійовано

Витрати на оренду та ремонт транспорту у ФОП - «загальника»

ФОП на загальній системі оподаткування здійснює пасажирські перевезення. Чи можна включати до складу витрат вартість оренди автобусу, приміщення, заробітну плату працівників та вартість запчастин? Чи включається до складу витрат сума зарплати за грудень 2019 року (був платником ЄП), виплачена у січні 2020 року?

Відповідно до пп. 177.2 ПКУ об'єктом оподаткування підприємців на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.

  • Виключний перелік витрат, що безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів наведено у пп. 177.4 ПКУ. Своєю чергою, згідно з пп. 177.4.5 ПКУ не включаються до складу витрат підприємця:
  • витрати, не пов’язані з провадженням господарської діяльності такою фізичною особою - підприємцем;
  • витрати на придбання, самостійне виготовлення основних засобів та витрати на придбання нематеріальних активів, які підлягають амортизації;
  • витрати на придбання та утримання основних засобів подвійного призначення, визначених ст. 177 ПКУ;
    документально не підтверджені витрати.

До основних засобів подвійного призначення належать:

  • земельні ділянки;
  • об’єкти житлової нерухомості;
  • легкові та вантажні автомобілі.

При цьому, Закон №2344 містить такі визначення термінів:

  • Автомобіль легковий - автомобіль, який за своєю конструкцією та обладнанням призначений для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння не більше ніж дев'ять з місцем водія;
  • Автобус - транспортний засіб, який за своєю конструкцією та обладнанням призначений для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння більше ніж дев'ять з місцем водія включно;
  • Автомобіль вантажний - автомобіль, який за своєю конструкцією та обладнанням призначений для перевезення вантажів.

Тобто, автобус не підпадає під перелік основних засобів подвійного призначення. Відповідно, підприємець може відносити до складу витрат вартість його оренди, ремонту та запчастин (за умови, що такі витрати є фактично понесеними та документально підтвердженими, а автобус використовується у господарській діяльності).

Крім того і самі податківці у ІПК від 27.06.2017 р. №845/Ж/99-99-13-01-02-14/ІПК (яку ми розглядали тут) зазначали, що у разі здійснення ФОП діяльності з надання послуг пасажирським автомобільним транспортом із використанням автобусів, він має право відобразити в Книзі в розділі II "Витрати" вартість придбаних запасних частин, акумуляторів, шин, автобусного скла, які використовуються в такій господарській діяльності.

Крім того, не заперечують податківці і щодо можливості віднесення суми ПДВ у складі таких витрат до податкового кредиту підприємця (за умови реєстрації ПН постачальником).

Витрати на оренду приміщення та заробітну плату працівників підприємець має право відносити до складу своїх витрат за умови їх зв’язку з господарською діяльністю, документального підтвердження та фактичної оплати.

Що ж до витрат на заробітну плату за грудень 2019 року (підприємець був платником ЄП), що фактично були понесені у січні 2020, то ситуація наступна. У підкатегорії 104.05 "ЗІР" податківці роз’яснювали, що оскільки для визначення чистого оподатковуваного прибутку витрати фізичної особи – підприємця на загальній системі оподатковування формуються при отриманні доходу, то така фізична особа має право врахувати суму витрат, яка безпосередньо пов’язана з отриманням доходу, незалежно від того на якій системі оподаткування вони фактично були понесені.

Таким чином вважаємо, що в даному випадку підприємець має право віднести до складу витрат суму виплаченої у січні 2020 року заробітної плати за грудень 2019 року, оскільки дата фактичної виплати ЗП припадає на період перебування на загальній системі (за умови наявності доходу).

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»