• Посилання скопійовано

Які наслідки того, що підприємство оплатило ФОПу за ремонт автомобіля Нацполіції?

Підприємство отримало лист від Батальйону нацполіції з проханням оплатити ремонт автомобіля, і ці кошти вони просили перерахувати безпосередньо тому ФОПу, який здійснює ремонт. Жодних документів від ФОПа немає, а батальйон передав акт приймання-передачі відремонтованого автомобіля між ФОПом і батальйоном. Які будуть податкові наслідки цього?

На нашу думку, такого листа та акта приймання-передачі автомобіля від ФОП батальйону нацполіції буде достатньо для того, щоб у бухобліку списати сплачені кошти до складу інших операційних витрат: 

  • Дт 377 Кт 311 – оплата коштів підприємцю;
  • Дт 949 Кт 377 – списання сплаченої суми на інші операційні витрати.

Оскільки тут немає операції з постачання товарів/послуг, а тільки перерахування коштів підприємцю, то й ПДВ нараховувати не потрібно.

Виплату підприємцю в будь-якому випадку потрібно показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з кодом 157 як дохід, виплачений самозайнятій особі. На нашу думку, з листа та акта приймання-передачі автомобіля видно, що ця оплата здійснена підприємцю за ремонт автомобіля, тому утримувати з неї ПДФО та ВЗ не потрібно.

Але було б краще, якби підприємство отримало від цього ФОПа акт ремонту цього автомобіля з підтвердженням вартості такого ремонту, яка дорівнює сумі перерахованих коштів – це зняло б всі можливі запитання від контролерів. Зокрема, якщо підприємство коригує фінрезультат з метою оподаткування і у нього не буде такого акта, контролери можуть звернути увагу на пп. 140.5.10 ПКУ, за яким фінрезультат збільшується на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги особам, що не є платниками податку (крім фізичних осіб, які є платниками податку на доходи фізичних осіб) – якщо цей ФОП є платником єдиного податку. Тобто вони можуть говорити, що це не плата за ремонт автомобіля, а безповоротна фіндопомога ФОПу на єдиному податку. Якщо ремонт робив ФОП на загальній системі, таке коригування фінрезультату не здійснюється, адже він є платником ПДФО.

Якщо не вдасться отримати від ФОПа-"єдинника" такий акт, радимо додатково подати запит на ІПК від податківців, оскільки ця ситуація неоднозначна. Ми виклали свою думку, а податківці можуть вважати інакше.

У самого ФОПа проблем не повинно бути, адже він включить цю оплату до свого оподатковуваного доходу за ремонт автомобіля.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»