• Посилання скопійовано

Земля на праві постійного користування у члена ФГ в декларації ЄП IV групи

Чи відображати в декларації платника ЄП IV групи ділянку, надану в постійне користування фізособі для створення ФГ (держакт на фізособу)? Якщо так, то що є підставою для включення? Питання виникло у зв'язку з тим, що ДПС наполягає на включення тільки тих ділянок, з власниками яких укладені договори оренди

На наш погляд, так, відображати. І ось чому.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 12 Закону про ФГп. 1 ч. 1 ст. 31 Земельного кодексу землі фермерського господарства можуть складатися із земельних ділянок, що належать громадянам України - членам фермерського господарства на праві власності, користування.

Тобто, якщо земельна ділянка належить на праві постійног користування фізичній особі члену ФГ, така ділянка може входити до складу земель ФГ. Причому ані Земельний кодекс, ані Закон про ФГ не визначає, що в цьому разі землю слід переоформляти на ФГ.

Це специфіка саме фермерського господарства. Така точка зору неодноразово підтримувалася судами. Наприклад, дивимося Постанову ВС від 07.09.2022 р. у справі №925/902/20: "...з моменту державної реєстрації селянського (фермерського) господарства та набуття ним прав юридичної особи таке господарство на основі норм права набуває як правомочності володіння і користування, так і юридичні обов`язки щодо використання земельної ділянки. У відносинах, а також спорах з іншими суб`єктами, голова фермерського господарства, якому була передана у власність, постійне користування чи оренду земельна ділянка, виступає не як самостійна фізична особа, власник, користувач чи орендар земельної ділянки, а як представник (голова, керівник) фермерського господарства. У таких правовідносинах їх суб`єктом є не фізична особа - голова чи керівник фермерського господарства, а фермерське господарство як юридична особа".

Те саме читаємо, приміром, в Постанові ВС від 07.12.2022 р. №912/173/22 і інших рішеннях судів.

Відповідно до пп. 292-1.1 ПКУ об’єктом оподаткування для платників ЄП групи 4 є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди.

Зрозуміло, що якщо земельна ділянка входить до складу земель ФГ, вона фактично надана ФГ в користування. Такою землею фактично користується ФГ, а не фізособа. Тому така ділянка є об’єктом оподаткування ЄП групи 4. Вона відображається в декларації.

Але податкові органи подеколи мають іншу точку зору, вважаючи, що до об’єкта оподаткування ЄП групи 4 включають тільки ті земельні ділянки, відповідне право на які зареєстровано за ФГ. При цьому податкові органи не враховують специфіку ФГ, яка прямо прописана в Законі про ФГ і в Земельному кодексі.

На жаль, якщо платники податку не порозуміються з податковими органами з цього питання, свою правоту доведеться відстоювати хіба що в суді.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»