• Посилання скопійовано

Списання кредиторської заборгованості за авансами платником ЄП

Підприємство на ІІІ групі ЄП, платник ПДВ, в 2019 році отримало аванси від фізосіб, але послуги за ними не були надані. Повернути аванс чи надати послуги нема можливості, зв’язку з фізособами немає. Коли, куди та на підставі яких документів можна списати таку заборгованість?

Бухгалтерський облік

Відповідно до п. 5 НП(С)БО 11, якщо на дату балансу раніше визнане зобов'язання не підлягає погашенню, то його сума включається до складу доходу звітного періоду. Зобов’язання не підлягає погашенню, якщо за ним сплив термін позовної давності. 

Загальний строк позовної давності, нагадаємо, становить 3 роки (ст. 257 ЦКУ).

Таким чином, строк давності за авансами, які ми розглядаємо, спливе у 2022 році. Саме тоді підприємство і повинне включити зобов’язання за авансами до складу доходу. Підставою може бути наказ керівника чи рішення відповідної комісії, наприклад, інвентаризаційної тощо.

Бухгалтерські записи:

  • Дт 311 Кт 681 – отримання авансу;
  • Дт 643 Кт 641 – нарахування ПЗ з ПДВ;
  • Дт 681 Кт 717 – списання кредиторської заборгованості після спливу строку позовної давності;
  • Дт 949 Кт 643 – списання простроченої заборгованості на субрахунку 643.

 

Єдиний податок

Доходом платника ЄП юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в (див. пп. 292.1 ПКУ):

  • грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); 
  • матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ.

Відповідно до пп. 292.3 ПКУ, до суми доходу платника ЄП третьої групи, який є платником ПДВ за звітний період також включається сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

Це означає, що отримавши аванс, платник ЄП включає його до складу оподатковуваного доходу, як дохід в грошовій формі. Поряд з цим, до складу доходу слід буде включити кредиторську заборгованість, за якою минув строк позовної давності. Таким чином, за даною операцією буде подвійне оподаткування. Але жодного виключення для такої ситуації ПКУ не передбачає.

 

ПДВ

На дату отримання авансу платник ПДВ нараховує ПДВ в загальному порядку, за правилом першої події за пп. 187.1 ПКУ. Виписує ПН і реєструє в ЄРПН. Але на дату списання заборгованості підстав для коригування ПДВ ПКУ не передбачає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»