• Посилання скопійовано

«Єдинник» ІV групи орендує угіддя у «єдинника» ІІІ групи: які наслідки?

ФГ - платник ЄП ІІІ групи хоче надати в оренду ФГ – платнику ЄП ІV групи багаторічні насадження з суборендою землі. Сума орендної плати буде доходом для орендодавця, а як буде відображатися в обліку для орендаря дана сума орендної плати? Чи вплине це на ЄП IV групи?

Єдиний податок IV групи у разі отримання в оренду сільськогосподарських угідь

Відповідно до пп.292-1.1 ПКУ, для платників єдиного податку четвертої групи об’єктом оподаткування є площа сільськогосподарських угідь, які є власністю такого платника єдиного податку, або використовуються таким платником на умовах оренди.

У випадку оренди платником єдиного податку четвертої групи (орендарем) земельної ділянки у особи, яка не є платником податку, у такому разі орендар включає орендовану площу земельної ділянки у свою декларацію (пп. 295.9.7 ПКУ). На нашу думку, ця норма працює також і в тому випадку, коли орендодавець є платником єдиного податку, але іншої групи. Тож орендар – платник ЄП 4-ї групи повинен включити орендовану площу сільськогосподарських угідь до своєї декларації з єдиного податку 4 групи.

Нагадуємо, що договори оренди на земельні ділянки повинні бути укладені та зареєстровані відповідно до норм чинного законодавства – а саме право користування земельною ділянкою повинно бути оформлено відповідно до Закону №1952. З цього приводу див. відповідь на питання у ЗІР, категорії 108.02: «Чи включаються до об’єкта оподаткування ЮО – платника ЄП четвертої групи площі орендованих земель, які фактично використовуються платником, але договори оренди яких не зареєстровані у встановленому чинним законодавством порядку?» податківці відповідають, щоплощі земельних ділянок, щодо яких договори оренди не укладені або укладені, але не зареєстровані у встановленому чинним законодавством порядку, не включаються до об’єкта оподаткування єдиним податком.

Відповідно до пп. 295.9.5 ПКУ, якщо протягом податкового (звітного) періоду змінилася площа сільськогосподарських угідь  у зв’язку з набуттям на неї права користування, потрібно:

  • уточнити суму податкових зобов’язань з податку на період починаючи з дати набуття такого права до останнього дня податкового (звітного) року;
  • подати протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним періодом, контролюючим органам за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки декларацію з уточненою інформацією про площу земельної ділянки, а також відомості про наявність земельних ділянок та їх нормативну грошову оцінку.

 

Бухоблік орендної плати у орендаря – платника ЄП IV групи

Орендна плата за сільгосподарські угіддя у орендаря – платника ЄП IV групи обліковується за правилами П(С)БО 16. Наприклад, якщо це багаторічні насадження, які дають сільськогосподарську продукцію, то витрати на оренду таких угідь належать до загальновиробничих витрат відповідно до п. 15.4  П(С)БО  16: Дт 91 Кт 631.

Розмір та умови орендної плати не впливають на розмір ЄП IV групи.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»