• Посилання скопійовано

Ліквідація ТОВ на ЄП: що з оподаткуванням кінцевих розрахунків з учасником?

Як при ліквідації підприємства-платника ЄП оподатковуються кінцеві розрахунки з учасником? Зокрема, видача залишку коштів з поточного рахунку?

Ліквідація ТОВ

 У разі ліквідації ТОВ (алгоритм від податківці див. тут) у засновника може виникнути три різні види доходів:

  • повернення частки у статутному капіталі (див. тут);
  • дивіденди;
  • розподілений залишок майна.

За умовами запитання ми розглянемо останній.

Порядок ліквідації юридичної особи встановлює ст. 111 ЦКУ. З дати внесення до ЄДР запису про рішення засновника щодо ліквідації юридичної особи ліквідаційна комісія (ліквідатор) зобов'язана вжити всіх необхідних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості юрособи, що ліквідується, та письмово повідомити кожного з боржників про припинення юридичної особи в установлені ЦКУ строки.

До моменту затвердження ліквідаційного балансу ліквідаційна комісія складає та подає контролюючим органам звітність за останній звітний період.

Після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами ліквідатор складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасником юрособи.

Відповідно до ч. 12 ст. 111 ЦКУ майно юрособи, що залишилося після задоволення вимог кредиторів (у тому числі за податками та іншими коштами, що належить сплатити до державного або місцевого бюджету, ПФУ, ФСС), передається учасникам юридичної особи, якщо інше не встановлено установчими документами юридичної особи або законом. Аналогічна норма міститься у пп. 4 ч. 1 ст. 5 Закону про ТОВ, за якою учасник товариства має право отримати у разі ліквідації товариства частину майна, що залишилася після розрахунків з кредиторами, або його вартість.

 

Бухоблік

За п. 28 П(С)БО 13 прибуток (збиток) від продажу, випуску або анулювання інструментів власного капіталу емітент відображає збільшенням (зменшенням) додаткового вкладеного капіталу. Сума перевищення збитку від продажу, випуску або анулювання випущених інструментів власного капіталу над величиною додаткового вкладеного капіталу відображається зменшенням нерозподіленого прибутку (збільшенням непокритого збитку).

На рахунку 45 "Вилучений капітал" ведеться облік вилученого капіталу, у разі анулювання.

Тож заборгованість перед засновником відобразиться проведеннями:

  • Дт 45 Кт 672;
  • Дт 442(443) Кт 45;
  • Дт 672 Кт 311;
  • Дт 40 Кт 45.

 

Розрахунки із засновником

Відповідно до пп. 14.1.90 ПКУ, корпоративні права - права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Якщо засновнику передається майно і юрособа — платник ЄП є платником ПДВ, тоді це постачання товарів згідно пп. 14.1.191 ПКУ і у цьому випадку не уникнути нарахування ПЗ з ПДВ. Якщо засновнику передаються кошти, жодних наслідків ПДВ згідно з пп. 196.1.1 ПКУ.

Проте, рекомендуємо розподілений залишок майна, а також повернення частки у статутному капіталі здійснювати у грошовій формі, враховуючи систему оподаткування ТОВ. Адже слід пам’ятати про норму пп. 291.6 ПКУ — розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) здійснюються виключно в грошовій формі. І податкові органи можуть упереджено сприйняти негрошову операцію.

Повернення майна та коштів при ліквідації юрособи прирівнюється до продажу інвестиційних активів. До продажу інвестиційного активу за пп. 170.2.2 ПКУ прирівнюються також операції з:

  • зворотного викупу або погашення інвестиційного активу його емітентом, який належав платнику податку;
  • повернення платнику податку коштів або майна (майнових прав), попередньо внесених ним (або особою, у якої інвестиційний актив був придбаний прямо чи опосередковано) до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі виходу такого платника податку з числа засновників (учасників) такого емітента, зменшення статутного капіталу такого емітента чи ліквідації такого емітента.

Враховуючи це, за такою операцією учасник самостійно повинен визначити прибуток або збиток, який оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військвим збором. При проведені розрахунків із засновником ТОВ не повинно нараховувати та сплачувати ПДФО і військовий збір. Відповідно до пп. 170.2 ПКУ такий обов’язок покладається на фізособу — учасника. Така особа за наслідками податкового року зобов’язана подати декларацію про майновий стан. Проте ТОВ подає форму №1ДФ і показує таку передачу з ознакою доходу «112».

Об’єктом оподаткування ПДФО буде інвестиційний прибуток, для визначення якого враховуються витрати, пов’язані із придбанням такої частки. До витрат, пов’язаних з придбанням частки, включаються будь-які документально підтверджені витрати фізособи, спрямовані на формування статутного капіталу та сплату учасником частки в статутному капіталі. В даному випадку це буде акт приймання-передачі вкладу у статутний капітал під час створення ТОВ. Якщо вартість отриманого майна буде дорівнювати вартості внесеного майна, то інвестиційний прибуток не виникає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»