• Посилання скопійовано

Винагорода комісіонера – «єдинника»: що з оподаткуванням?

Сума транзитних коштів надійшла на рахунок Комісіонера 14.09.2018 р. Транзитні кошти (за умовами договору комісії) мають далі перераховуватися на рахунок комітента. Перерахування планують здійснити у жовтні 2018 р. і після цього комісіонер отримає комісію від Комітента. Як та коли нараховувати ЄП: у вересні чи у жовтні?

Відповідно до п. 292.4 ПКУ у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента). З цього формулювання робимо два висновки. 

 

Перший висновок

До доходу комісіонера - платника єдиного податку включається лише сума винагороди за договором комісії.

Отже, платник єдиного податку повинен підтвердити документально цю суму – по-перше, обумовити в договорі порядок її нарахування та виплати, і по-друге, підтвердити нарахування та виплату винагороди первинними документами – актом наданих комісійних послуг та банківською випискою, з якої можна дістати інформацію про суму отриманої винагороди та про дату її отримання.

Іншими словами, у призначенні платежу на оплату комісійної винагороди комісіонеру – платнику ЄП – повинно бути чітко зазначено, що це сплата саме комісійної винагороди. Відповідно, поле «призначення платежу»  у платіжному дорученні при перерахуванні транзитних коштів теж повинно давати чітку і однозначну інформацію про те, що це транзитний платіж.

 

Другий висновок

Для цілей оподаткування єдиним податком комісійна винагорода має бути отриманою. Таким чином, комісійна винагорода оподатковується єдиним податком тоді, коли вона буде отримана у грошовій формі.

Якщо винагорода буде фактично отримана у жовтні 2018 р., про що буде зазначено у платіжному дорученні, у полі «призначення платежу», то сума такої винагороди буде оподатковуватися у жовтні 2018 р.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»