• Посилання скопійовано

Переплата ПДВ — повернення

Платник ПДВ подав уточнення до декларації з ПДВ і виправив рядок 21 (збільшення ПК наступного періоду). Як наслідок виникла переплата. Чи можливо такі кошти повернути ?

Порядок визначення суми податку, що підлягає відшкодуванню встановлений ст. 200 ПКУ. Відповідно до п. 200.1 ПКУ сума БВ виникає у разі, якщо у звітному періоді сума податкового кредиту (рядок 17) більша за суму податкових зобов’язань (рядок 9). Така сума:

- в першу чергу враховується у зменшення суми податкового боргу з ПДВ, що виник за попередні звітні періоди в частині, що не перевищує реєстраційну суму із СЕА згідно пп. 200-1.3 ПКУ на момент отримання податківцями декларації з ПДВ (рядок 20.1);

- в разі відсутності податкового боргу  за заявою платника таке від’ємне значення але у фактично сплаченій сумі ПДВ постачальникам (в т.ч. за сплаченими авансами) або до бюджету (при імпорті) у попередніх та звітному податкових періодах, в частині, що не перевищує реєстраційну суму із СЕА на момент отримання декларації підлягає відшкодуванню.

Відшкодування відбувається:

1) або на поточний рахунок платника податку (рядок 20.2.1);

2) та/або у рахунок сплати грошових зобов`язань або погашення податкового боргу з інших платежів, що сплачуються до державного бюджету (див ст. 9 ПКУ) (рядок 20.2.2);

- і останній варіант ця сума (або її частина) зараховується до складу ПК наступного звітного періоду (рядок 20.3). Сума рядка 20.3 є складовою рядка 21.

Сума від'ємного значення, що перевищує реєстраційну суму (службове поле рядка 19.1) зараховується до складу ПК наступного звітного періоду (рядок 19.1 + рядок 20.3), відображається у рядку 21 (заповнюється додаток 2) та переноситься до рядка 16.1 наступного податкового періоду. 

Відповідно до п. 50.1 ПКУ та п. 1 розділу IV Порядку № 21 у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 Кодексу) платник ПДВ самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку:

– у гр. 4 "Показник, який уточнюється" відображають показники декларації звітного періоду, що виправляється (заповнюють усі показники декларації, що виправляється, у тому числі й ті, які не виправляються);

– у гр. 5 "Уточнений показник" відображають показники з урахуванням виправлення;

– у гр. 6 "Різниця" показують абсолютне значення суми помилки;

– увага! у довідковому віконці "сума, обчислена відповідно до пункту 200-1.3 статті 2001 розділу V Кодексу на момент подання уточнюючого розрахунку" зазначають суму ліміту на дату подання уточнення. В рядку 19.1 "з рядка 19 сума перевищення від'ємного значення над сумою, обчисленою відповідно до пункту 2001.3 статті 200-1розділу V Кодексу на момент подання уточнюючого розрахунку" слід показати суму перевищення теж на дату подання уточнюючого розрахунку.

Пов’язано це з тим, щоб під час подання уточнення платник не міг дозаявити бюджетне відшкодування у сумі, що перевищує ліміт на дату подання уточнюючого розрахунку.

У разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні додаватися додатки, до уточнюючого розрахунку повинні бути додані відповідні додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників (п. 8 розділу VI Порядку № 21). В результаті виправлення за умовами запитання збільшується сума у рядку 21 тож слід подати додаток 2 (з позначкою уточнюючий) у складі уточнюючого розрахунку.

Зверніть увагу, значення графи 6 рядка 21 УР враховується в ряд. 16.2 декларації (як збільшення, так і зменшення) за той період, в якому подано УР (при заповненні рядка 16.2 слід заповнити службову таблицю на прикінці декларації)!

Пам’ятайте про особливість виправлення рядка 21 декларації. Згідно п. 5 та п. 6 Порядку № 21 при виправленні рядка 21, яке:

- не вплинуло на значення рядка 18 чи рядка 20.2, УР подається за один звітний період, в якому вносяться відповідні зміни. Значення графи 6 рядка 21 уточнюючого розрахунку (як збільшення, так і зменшення) враховується у рядку 16.2 декларації за звітний період, у якому подано такий уточнюючий розрахунок;

- впливатиме на значення рядка 18 чи рядка 20.2, УР подається за кожний звітний період, у якому значення рядка 21 декларації впливало на значення рядка 18 чи рядка 20.2.

В результаті подання уточнюючого розрахунку у реєстраційній сумі із СЕА виникає переплата. За п. 200-1.4 ПКУ на рахунок у СЕА зараховуються кошти в т.ч. з бюджету в сумах надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ, повернутих платнику податків у порядку, встановленому п. 43.4-1 ПКУ.  

Згідно п. 43.4-1 ПКУ у разі повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з ПДВ, зарахованих до бюджету з рахунка платника податку в СЕА такі кошти підлягають поверненню виключно на електронний рахунок. Проте реєстраційний ліміт на цю суму не збільшиться, тому що SпопРах, це загальна сума поповнення з поточного рахунку (додатково див рубрику ЗІР підкатегорія 101.17 питання Чи буде змінюватись сума ПДВ, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, на суму надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ, які повернуті на рахунок платника в системі електронного адміністрування ПДВ?).

Згідно п. 43.5 ПКУ контролюючий орган не пізніше ніж за 5 р.д. до закінчення двадцятиденного строку з дня подання платником ПДВ заяви (подається у довільній формі) готує висновок про повернення належних сум коштів з відповідного бюджету та подає його для виконання відповідному органові, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів (додатково див https://news.dtkt.ua/accounting/automation/62270).

Подати заяву можливо в електронній формі через Електронний кабінет (використовуючи меню «Листування з ДФС»). Повернення переплати можливе, якщо не минуло 1095 днів з моменту її виникнення на особовому рахунку. 

Після отримання коштів на рахунок платника податку в СЕА підприємство може їх там залишити для подальшої сплати ПДВ або повернути на свій поточний рахунок враховуючи норми п.200-1.6 ПКУ.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024929
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249095
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202434