• Посилання скопійовано

Складання податкової накладної при продажу нежитлового приміщення

Підприємство будує житловий будинок, в якому є нежитлові приміщення. У договорі на продаж нежитлового приміщення передбачено попередню оплату в розмірі 50% вартості приміщення, а ще 50% - після здачі в експлуатацію. Як заповнити ПН на попередню оплату: як вказати номенклатуру та який код товару згідно з УКТ ЗЕД поставити?

Згідно з листом ДПС від 21.03.2016 р. №6091/6/99-99-19-03-02-15«операція з реалізації майнових прав на нерухоме майно (квартири) для продавця (забудовника об'єкта житлового фонду) для цілей оподаткування ПДВ є операцією з першого постачання житла (об'єкта житлового фонду), яка оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків».

Те ж саме податківці говорять і в ІПК від 22.06.2017 р. №788/6/99-99-15-03-02-15/ІПК. Аналогічним чином це слід розуміти і у випадку продажу майнових прав на нежитлове приміщення.

Тобто податківці не заперечують, що хоча постачальник отримує оплату не за саме приміщення, а за майнові права на нього, для цілей оподаткування ПДВ це слід розглядати як постачання приміщення.

Податківці в ІПК від 22.06.2017 р. №788/6/99-99-15-03-02-15/ІПК чітко не сказали, який же код УКТ ЗЕД зазначати в графі 3.1 розділу Б податкової накладної, але послалися на Довідник умовних кодів товарів, які відсутні в УКТ ЗЕД, який розміщено на офіційному веб-порталі ДПС.

Проте тут вони вже висловилися більш конкретно: «оскільки УКТ ЗЕД не містить кодів таких товарів як майнові права на квартири, майнові права на паркувальні місця, майнові права на нежитлові приміщення, то для їх відображення в податкових накладних ТОВ «…» повинно  скористатись умовними кодами товарів, які згідно з пп. 2 п. 16 Порядку № 1307 оприлюднено на сайті ДФС України».

Нежитлове приміщення – це приміщення в структурі житлового будинку, що не належить до житлового фонду і є самостійним об'єктом цивільно-правових відносин, тому з Довідника умовних кодів товарів слід обрати код 00115 «нежитлове приміщення».

Назва приміщення у графі 2 розділу Б  податкової накладної зазначається так, як вона зазначена у договорі купівлі-продажу такого приміщення.

Якщо податкова накладна складається на 50%-ву оплату майнових прав на приміщення, то у графі 6 зазначається кількість – 0,5, якщо за договором продається одне приміщення. При переданні збудованого приміщення покупцю або при оплаті наступних 50% коштів (в залежності від того, яка подія настане першою), потрібно буде скласти ще одну податкову накладну на другі 50% вартості приміщення – так само, як і першу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243221
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024219