• Посилання скопійовано

Кошти від продажу корпоративних прав у спадок: ПДФО у спадкоємця

Укладено договір з ФО-резидентом, власником ТОВ, про продаж КП іншій ФО-резиденту, з рострочкою платежу, але продець помер. Його дружина оформить 50% КП на себе, як спільно нажите майно, а 50% - як спадщину. 50% вартості будуть оплачені на п/р за договором, і прийняті у спадщину як грошові кошти на рахунку. Яке оподаткування ПДФО спадкоємиці?

Відповідно до пп. "в" пп. 174.1 ПКУ, до об'єктів спадщини платника податку з метою оподаткування належать, зокрема, об'єкти комерційної власності, а саме: цінні папери (крім депозитного (ощадного), іпотечного сертифіката), корпоративне право, власність на об'єкт бізнесу як такий, тобто власність на цілісний майновий комплекс, інтелектуальна (промислова) власність або право на отримання доходу від неї, майнові та немайнові права.

У цьому випадку під об'єктом спадщини слід розуміти вартість корпоративного права спадкодавця, а саме — вартість у грошовій або натуральній формі частки у майні ТОВ (пропорційна до його частки у статутному капіталі), яка належала спадкодавцеві та яка визначається на день смерті учасника (ч. 2 ст. 55 Закону про госптовариства).

Порядок оподаткування ПДФО, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, встановлено ст. 174 ПКУ.

Дохід у вигляді об'єкта спадщини спадкоємиці як члена сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення оподатковується за ставкою 0% (пп."а" пп. 174.2.1 ПКУ).

Крім того, згідно з пп. 179.2 ПКУ обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема, у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою та/або з яких сплачено податок відповідно до пп. 174.3 ПКУ

Тож у даному випадку і подавати податкову декларацію також не потрібно.

Що стосується коштів від продажу КП, що надійдуть на поточний рахунок спадкоємиці, то це буде дохід, отриманий фізособою (спадкоємицею) у вигляді інвестиційного прибутку. Такий дохід включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку (спадкоємиці). При цьому, фізична особа, яка отримує інвестиційний прибуток (в розглядуваній ситуації спадкоємиця), повинна подати річну Декларацію та сплатити ПДФО за ставкою 18% (пп. 167.5.1 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202443
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202426
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024623
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202487