• Посилання скопійовано

Укладено договір оренди авто з працівником: як відобразити у формі №1ДФ?

Підприємством укладено договір оренди автомобіля із співробітником підприємства. Щомісячна сума оренди складає 4 тис. грн. Як правильно визначити суму ПДФО і ВЗ? Як відображати цю операцію у формі №1ДФ?

ПДФО та ВЗ

Дохід у вигляді орендної плати від здачі в оренду автомобіля є оподатковуваним доходом фізособи (пп. 164.2.5 ПКУ). При цьому нарахувати і сплатити суму податку до бюджету повинен податковий агент такої фізособи — підприємство-орендар. Ставка податку становить 18% від суми доходу, отриманого у вигляді орендної плати. Об’єкт оподаткування визначають виходячи з розміру орендної плати, зазначеного в договорі.

З орендної плати фізособі  підприємство утримує військовий збір (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 р. XX ПКУ). Адже до об’єкта оподаткування військовим збором потрапляють, зокрема, доходи із джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування, виплати, надання (пп. 163.1 ПКУ), загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

До загального місячного (річного) доходу платника податку включаються, зокрема, суми винагород й інших виплат, нарахованих (виплачених) платникові податку відповідно до умов цивільно-правового договору (пп. 164.2.2 ПКУ), і дохід від надання майна в лізинг, оренду чи суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, установленому пп. 170.1 ПКУ (пп. 164.2.5 ПКУ).

Серед доходів із джерела їх походження в Україні пп. «б» пп. 14.1.54 ПКУ називає й доходи від надання резидентам або нерезидентам в оренду (користування) майна, розташованого в Україні.  

Ставка збору дорівнює 1,5% від об’єкта оподаткування (пп. 1.3 п. 16- 1 підрозділу 10 р. XX ПКУ). Таким чином,  сума до виплати складе  4 000 – 720  (4000 х 18%) – 60 (4000 х 1,5%) = 3220 грн.

 

Відображення в формі №1ДФ

У разі, якщо орендну плату нараховують і виплачують за договором оренди рухомого майна (а транспортний засіб до такого належить), використовують ознаку доходу «102». Адже виплату здійснюють за цивільно-правовим договором.

Однак податківці вважають, що під час оренди транспортного засобу слід використовувати ознаку «127».

У роз’ясненні з категорії 103.25, «ЗІР» також зазначено: «Суми орендних платежів, які виплачуються податковим агентом на користь фізичних осіб на підставі договорів оренди рухомого майна (транспортний засіб, обладнання, устаткування та інше майно) відображаються ним у податковому розрахунку за ф. №1ДФ під ознакою доходу «127».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024211
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202467
  • «Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їх життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?
    12.03.202490
  • Чи сплачувати ПДФО та ВЗ з вартості квартири, внесеної до статутного капіталу?
    Фізособа за 700 000 грн придбала квартиру, яку передала як внесок до статутного капіталу ТОВ. Вартість внеску оцінена в 2 000 000 грн. На погляд податкової служби, у фізособи в цьому разі виникає оподатковуваний дохід 1 300 000 грн (2 000 000 — 700 000), з якого слід сплатити ПДФО і ВЗ. Чи права податкова служба?
    28.02.202448
  • Куди платити ПДФО при викупі підприємством земельних ділянок у фізосіб?
    Підприємство викуповує земельні ділянки у фізосіб. Куди сплачувати ПДФО – до бюджету за місцем реєсрації фізособи власника, за місцем знаходження земельної ділянки чи за місцем нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу?
    22.02.20241441