• Посилання скопійовано

Тютюн і алкогольні коктейлі в чеку РРО

ТОВ на загальній системі без ПДВ (кафе, кальянна) продає алкоголь та послуги кальяну. Як правильно внести дані в РРО на продаж коктейлів і кальяну, якщо на вході алкоголь, соки, вода, фрукти, а на виході коктейль і те ж саме з кальянами - на вході тютюн, добавки, вугілля, а на виході кальян? Чи можуть перевіряльники приходити з перевіркою та знімати залишки з РРО?

Щодо кальяну

При реалізації суб’єктом господарювання роздрібної торгівлі суміші для кальяну базою оподаткування акцизним податком є вартість всієї суміші, яка класифікується за кодом УКТ ЗЕД 2403 11, а не лише його частки – тютюну.

Так, відповідно до Пояснень до Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, затверджених наказом Державної митної служби України від 14.07.2020 р. №256, термін «тютюн для кальяна» означає тютюн, призначений для куріння за допомогою кальяна, що складається з суміші тютюну та гліцерину, з вмістом або без вмісту ароматичних масел і екстрактів, меляси або цукру, який має або не має фруктового аромату. «Тютюн для кальяна» класифікується у підпозиції 2403 11 позиції 2403 групи 24 «Тютюн і промислові замінники тютюну».

Згідно з пп. 214.1.4 ПКУ, базою оподаткування акцизним податком є вартість (з податком на додану вартість та без урахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів) підакцизних товарів, що реалізовані суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі.

Відповідно до пп. 14.1.145 ПКУпідакцизні товари (продукція) – товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки акцизного податку. Вичерпний перелік підакцизних товарів встановлено ст. 215 ПКУ.

Якщо вся суміш для кальяну має код УКТ ЗЕД 2403, вона є підакцизним товаром, і тому на всю вартість суміші нараховується роздрібний акциз відповідно до пп. 215.3.10 ПКУ. Відповідно, у чеку РРО доцільно окремо програмувати підакцизну суміш для кальяну та інші товари, які не є підакцизними (вугілля тощо).

Отже, тютюн для кальяна та/або алкогольні напої які суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі продаватиме покупцям (у т.ч. у вигляді куріння кальяна), підлягають оподаткуванню акцизним податком з роздрібного продажу, оскільки операції з реалізації (продажу) підакцизних товарів (тютюну для кальяна, вина, коньяку тощо) є об’єктом оподаткування акцизним податком з роздрібного продажу – докладніше про це ми писали тут.

 

Щодо коктейлів

Алкогольні коктейлі відносяться до коду 22089069 товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД та є підакцизним товаром. Згідно Пояснення до Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, затверджених наказом Державної фіскальної служби України від 09.06.2015 №401 (із змінами, внесеними наказом ДФС від 11.01.2019 р. №20), товарна категорія 22089069 включає також спиртні напої, змішані одне з одним, або спиртні напої, змішані з фруктовими або овочевими соками (коктейлі).

При продажу алкогольних коктейлів суб’єкт господарювання зобов’язаний проводити такі розрахункові операції на повну суму покупки через РРО та/або програмні РРО та в обов’язковому порядку надавати споживачу розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі, із зазначенням у такому розрахунковому документі попередньо запрограмованого коду УКТ ЗЕД для алкогольних коктейлів.

Ми про це писали тут.

Отже, в РРО достатньо запрограмувати тільки готовий продукт – коктейль або суміш тютюну для кальяну з відповідними кодами УКТ ЗЕД. Підакцизні товари програмуються окремо від непідакцизних.

 

Щодо фактичної перевірки

Фактична перевірка здійснюється без попередження платника податків (особи). Більш докладно про фактичні перевірки під час карантину ми писали тут.

Зокрема, «карантинний» мораторій не поширюється на фактичні перевірки щодо порушення вимог законодавства в частині обліку, ліцензування, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

ДПС у м. Києві інформує,  що найбільш характерними порушеннями, які виявлені у ході проведення  фактичних перевірок за дотриманням суб’єктами господарювання порядку проведення розрахунків за товари (послуги), вимог з регулювання обігу готівки, наявності торгових патентів і ліцензій є:

  • не проведення розрахункових операцій через РРО та не видача фіскального чеку;
  • продаж товарів, не відображених у обліку товарних запасів за місцем продажу;
  • не оприбуткування готівкових коштів;
  • невідповідність сум готівкових коштів, зазначених у денному звіті.

З цього випливає, що контролери перевірятимуть товарний облік запасів за місцем продажу. Форма ведення такого обліку не регламентована.

Суб'єкт господарювання зобов'язаний надати контролюючим органам, під час проведення перевірки, документи (у паперовій або електронній формі), які підтверджують облік та походження товарів, що на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об'єкті). Докладніше про це ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»