• Посилання скопійовано

Обов’язкові реквізити фіскальних чеків з 01.08.2021 р.

Які відмінності обов’язкових реквізитів чеків ПРРО і РРО станом на 06.05.2021 р. Які зміни будуть з 01.08.2021 р.?

Перелік обов’язкових реквізитів чеку РРО та ПРРО

Перелік обов’язкових реквізитів чеку РРО і ПРРО наведено в п. 2 розд. ІІ Положення №13. Форма чеку наведена в додатку 1 до Положення №13. Рекомендуємо проглянути перелік реквізитів безпосередньо в п. 2 розділу ІІ Положення №13.

 

Перехідний період – між 01.08.2020 р. і 01.08.2021 р.

Норма п. 2 розд. ІІ Положення №13 діє в редакції змін, внесених Наказом Мінфіну від 18.06.2020 р. № 306, які набули чинності з 01.08.2020 р.

Проте окремі вимоги до форми і змісту розрахункових документів, встановлені наведеними змінами, не поширюються на розрахункові документи, що створюються РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО та які перебували на обліку в контролюючих органах до 01.08.2020 р. (п. 3 Наказу № 306):

  • створення електронних розрахункових документів;
  • відображення найменування суб’єкта господарювання;
  • цифрового значення штрихового коду товару;
  • заокруглення суми до сплати;
  • зазначення валюти операції;
  • найменування платіжної системи;
  • QR-коду.

До 01.08.2021 р. ці самі вимоги до форми і змісту розрахункових документів не поширюються на розрахункові документи, що створюються РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО та які не перебували на обліку в контролюючих органах до 01.08.2021 р. (п. 3 Наказу № 306).

Відтак, до 01.08.2021 р. такі РРО повинні бути допрацьовані і з вказаної дати вже повинні відповідати зазначеним вимогам.

З наведеного випливає, що на відміну від РРО, для ПРРО немає якихось виключень із загального правила і перехідних положень. Чеки ПРРО повинні містити всі обов’язкові реквізити, наведені в п. 2 розд. ІІ Положення № 13, починаючи з 01.08.2020 р. Таким чином, для ПРРО в частині переліку реквізитів чека з 01.08.2021 р. нічого не зміниться.

 

Які реквізити містить тільки чек ПРРО і не містить чек РРО

Згідно з п. 2 розд. ІІ Положення №13, чек ПРРО містить:

  • позначку щодо режиму роботи (офлайн/онлайн), в якому створений касовий чек ПРРО (рядок 26),
  • контрольне число, сформоване в режимі офлайн (рядок 27).

 

Які реквізити містить тільки чек РРО і не містить чек ПРРО

Згідно з п. 2 розд. ІІ Положення № 13, чек РРО містить:

  • заводський номер РРО, перед яким друкуються великі літери «ЗН» (рядок 28).

Станом на даний момент ДПСУ повторно оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про внесення змін до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів». Ми писали про це тут.

У додатках до Положення:

  • викладено у новій редакції додаток 1 "Фіскальний касовий чек на товари (послуги)" (форма №ФКЧ-1) та додаток 2 "Фіскальний касовий чек видачі коштів" (форма №ФКЧ-2);
  • у додатках 3-6 у відмітках після слів «розрахункових документів» доповнено словами «/електронних розрахункових документів»;
  • додано новий додаток 7 "Фіскальний касовий чек за операцією з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі" (форма №ФКЧ-5).

Завантажити ці форми можна тут>>

Очікується, що зміни наберуть чинності з 1 червня 2021 року (крім пунктів 2, 3 Змін, які наберуть чинності з 1 серпня 2021 року, але не раніше дня його офіційного опублікування). Пункти 2 та 3 Змін стосуються нових форм Фіскального касового чеку на товари (послуги) та Фіскального касового чеку видачі коштів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»