• Посилання скопійовано

Ліки відпускаються безкоштовно: чи потрібен РРО?

ТОВ добровільно бере участь у програмі «Доступні ліки». Для кінцевого споживача ліки відпускають безкоштовно або з частковою оплатою. Чи треба проводити безкоштовні ліки через РРО? Якщо ліки відпускаються безкоштовно або з частковою оплатою, чи є така операція розрахунковою? До Z-звіту включається сума, яку має відшкодувати держава?

Згідно зі ст. 3 Закону про РРО, необхідно застосовувати РРО при здійсненні розрахункових операцій в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг, а також при здійсненні операцій з прийому готівки для подальшого її переказу. Водночас, прийом від покупця коштів (готівкових, платіжних карт, платіжних чеків, жетонів тощо) є розрахунковою операцією (ст. 2 Закону про РРО).

Отже, якщо ліки видаються покупцю безкоштовно, то така операція не підпадає під визначення розрахункової операції,  яке наведено у ст. 2 Закону про РРО, оскільки від покупця не приймаються ані готівкові кошти, ані платіжні картки. 

Проте податківці у підкатегорії 109.02, "ЗІР" (запитання: "Чи необхідно проводити розрахунки через РРО у разі якщо покупець товарів (послуг) розрахувався за відомостями, талонами або безкоштовними рецептами?") зазначають, що при здійсненні розрахунків з використанням безкоштовних рецептів розрахункові операції проводяться через РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості з позначенням форми оплати, а саме за безкоштовними рецептами – "безоплатно".

Тож видачу безкоштовних ліків слід проводити через РРО, тому що законодавством не передбачений окремий порядок проведення таких операцій. Для цього в РРО потрібно буде запрограмувати окремий вид оплати, наприклад, "Безоплатно" або застосувати іншу назву. Чек РРО на таку операцію буде виглядати як звичайний чек, за винятком суми грошових коштів, яка буде дорівнювати нулю.

Якщо ж відпуск "доступних" ліків здійснюється шляхом їх часткової оплати покупцем в аптеці, то в  такому разі, безумовно, має місце розрахункова операція, а тому без використання РРО не обійтися. При цьому у фіскальному чеку РРО необхідно зазначити, що відпуск товару здійснюється зі знижкою.

 

Щодо Z-звіту

Z-звіт містить підсумки за розрахунковими операціями у розрізі кожного запрограмованого коду товару чи послуги з його найменуванням та кількості, що була продана.Тож в загальний підсумок надійде сума, яка фактично була сплачена покупцями готівкою або карткою, "нульові" чеки, звісно, ніяк не впливатимуть на загальний обсяг реалізації в грошовому виразі.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»