• Посилання скопійовано

Термінал для розрахунків платіжними картками у ФОПа

ФОП (власник магазину побутової хімії) буде встановлювати платіжний термінал для розрахунків за товар платіжними картками. Така операція буде вважатися готівковим чи безготівковим розрахунком?

Відповідно до ст. 1 Закону №2346, платіжний термінал - електронний пристрій, призначений для ініціювання переказу з рахунка, у тому числі видачі готівки, отримання довідкової інформації та друкування документа за операцією із застосуванням електронного платіжного засобу.

Згідно з п. 1.32-1 Закону №2346, електронний платіжний засіб - це платіжний інструмент, який надає його держателю можливість за допомогою платіжного пристрою отримати інформацію про належні держателю кошти та ініціювати їх переказ. До них, зокрема, відносяться банківські платіжні картки.

Тобто, це дає ФОП, що здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі можливість приймати до оплати не лише готівкові кошти, але й безготівкові. При такому розрахунку покупець має роздрукувати чек покупцю. 

Отже, розрахунок фізичних особ із ФОП за товари за допомогою платіжної картки через платіжний термінал, встановлений у магазині, що належить ФОП, буде вважатися безготівковим розрахунком.

Одночасно такий розрахунок є розрахунковою операцією згідно з ст. 2 Закону про РРО.

Зокрема, розрахункова операція - приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Тому, якщо у ФОП є обов’язок встановлювати РРО, він повинен це зробити і реєструвати через РРО операції за таким платіжним терміналом. ФОП на загальній системі зобов’язані застосовувати РРО незалежно від обсягу доходу, а для ФОП на єдиному податку діє виключення – пп. 296.10 ПКУ.

Реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку:

  • першої групи;
  • другої - четвертої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

Норми цього пункту не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»