• Посилання скопійовано

Реклама на Facebook: документальне оформлення та оподаткування у ТОВ на ЄП

ТОВ на єдиному податку 5% планує розмістити рекламу на Facebook. Які потрібні первинні документи для підтвердження операції? Що з ПДВ та з податком на доходи нерезидента?

Первинні документи оплати рекламних послуг на Facebook

Частиною 2 ст. 6 Закону про ЗЕД передбачено, що зовнішньоекономічний договір (контракт) укладається суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності або його представником у простій письмовій або в електронній формі, якщо інше не передбачено міжнародним договором України чи законом.

Юридична сила електронного документа не може бути заперечена виключно через те, що він має електронну форму. Допустимість електронного документа як доказу не може заперечуватися виключно на підставі того, що він має електронну форму (абз. 1 та 2 ст. 8 Закону №851).

Мінекономіки в листі від 25.05.2017 р. №2402-05/17433-02 повідомляє, що суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності мають право укладати будь-які види зовнішньоекономічних договорів з обов'язковим погодженням предмету, ціни та строку дії договору, самостійно без обмежень здійснювати господарську діяльність, яку не заборонено законом, на власний ризик з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Покупець (замовник, споживач) повинен отримати підтвердження вчинення електронного правочину у формі електронного документа, квитанції, товарного чи касового чеку, квитка, талона або іншого документа у момент вчинення правочину або у момент виконання продавцем обов'язку передати покупцеві товар (ч. 11 ст. 11 Закону №675).

Тож, укладати зовнішньоекономічний договір можна у простій письмовій або в електронній формі, якщо інше не передбачено міжнародним договором України або у разі експорту послуг (крім транспортних) (в т. ч. через мережу Інтернет) – шляхом прийняття публічної пропозиції про угоду (оферти) або шляхом обміну електронними повідомленнями, або в інший спосіб, зокрема, шляхом виставлення рахунку (інвойсу), у т. ч. в електронному вигляді, за надані послуги.

Отже, звіт, надісланий Facebook у вигляді електронного листа з сумами в доларах США, є первинним документом, що підтверджує послуги з розміщення реклами.

Підтвердними документами щодо оплати грошових коштів за розміщення реклами на Facebook  може бути виписка з банку, що випустив платіжну картку, з якої списувалися грошові кошти в оплату реклами та квитанція.

 

ПДВ

Згідно з пп. «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ. місцем постачання рекламних послуг вважається місце, у якому одержувач послуг (рекламодавець) зареєстрований суб’єктом господарювання (пп. “б” п. 186.3 ПКУ).

Пунктом 208.2 ПКУ передбачено, що отримувач послуг, які постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує ПДВ за основною ставкою (20%) на базу оподаткування, визначену згідно з пп. 190.1 ПКУ.

Тобто для послуг, що постачаються нерезидентами на митній території України, базою оподаткування ПДВ є договірна (контрактна) вартість таких послуг з урахуванням податків та зборів, за винятком ПДВ, що включаються до ціни постачання відповідно до законодавства, за валютним (обмінним) курсом Нацбанку на дату виникнення податкових зобов'язань. При цьому отримувач послуг – платник ПДВ у порядку, визначеному ст. 201 ПКУ, складає податкову накладну із зазначенням суми нарахованого ним податку, яка є підставою для віднесення сум ПДВ до податкового кредиту у встановленому порядку.

Оскільки підприємство знаходиться на єдиному податку 5% та не є платником ПДВ, то  оплативши рекламні послуги підприємство стаєте податковим агентом і повинне сплатити 20% ПДВ від договірної вартості послуг (п. 190.2 ПКУ), навіть якщо таке підприємство не зареєстроване платником ПДВ (ст. 208.4 ПКУ).

Така думка зазначена у листі ДФС №6312/6/99-99-15-02-02-15.

Тобто неплатнику ПДВ складати й реєструвати податкову накладну не треба. 

Але підприємству потрібно заповнювати та подавати Розрахунок податкових зобов'язань, за формою, визначеною в Наказі №488.

Подається розрахунок лише за місяці, коли отримували послуги від нерезидента, в електронному вигляді до податкової за місцем реєстрації протягом 20 календарних днів після закінчення звітного місяця.

Сплачується ПДВ протягом 10 днів після граничного строку подання розрахунку.

 

Податок на прибуток

Операції з придбання рекламних послуг у Facebook в податковому обліку відображають виключно на підставі бухгалтерського обліку (пп. 134.1.1 ПКУ).

 

Податок на репатріацію

Згідно з пп. 141.4.6 ПКУ резиденти, у тому числі фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, або суб’єкти господарювання (юридичні особи чи фізичні особи - підприємці), які обрали спрощену систему оподаткування, які здійснюють виплати нерезидентам за виробництво та/або розповсюдження реклами, під час такої виплати сплачують податок за ставкою 20 відсотків суми таких виплат за власний рахунок.

Суму доходу, з якої належить платити податок, визначають за курсом НБУ, діючим на дату виплати такого доходу. Сплатити податок треба одночасно з виплатою доходу нерезиденту (пп. 141.4.2 ПКУ).

Правила міжнародних договорів про запобігання подвійного оподаткування щодо повного/часткового звільнення від податків доходів нерезидентів із джерелом походження в Україні не застосовуються, оскільки податок резидент сплачує за свій рахунок.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»