• Посилання скопійовано

Чи може ФОП – «єдинник» ІІ групи наймати працівника для надання послуг з масажу?

ФОП (платник ІІ групи ЄП) орендує приміщення аптеки. Чи може ФОП оформити до себе на роботу працівника - масажиста для надання відповідних послуг? Чи потрібно застосовувати РРО? Чи потрібно додавати нові КВЕДи? Які можуть бути обмеження?

Відповідно до пп. 2 пп. 291.4 ПКУ до другої групи платників ЄП можуть належати підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

  • не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
  • обсяг доходу не перевищує 1500000 гривень.

 

Чи може ФОП найняти працівника?

Згідно з визначенням у пп. 14.1.222 ПКУ, роботодавець - юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ чи її представництво) або самозайнята особа, яка використовує найману працю фізичних осіб на підставі укладених трудових договорів (контрактів) та несе обов'язки із сплати їм заробітної плати, а також нарахування, утримання та сплати ПДФО до бюджету, нарахувань на фонд оплати праці, інші обов'язки, передбачені законами.

При цьому, КЗпП не містить обмежень для підприємців, щодо можливості наймати працівників. Такі особи приймають працівників на аналогічних підставах, як і юрособи. Лише встановлено обов’язкова наявність трудового договору між таким підприємцем та працівником. Зверніть увагу, що за день до того, як працівник повинен розпочати роботу, підприємець направляє до податкової повідомлення про прийняття такого працівника на роботу. В такому повідомленні вказуються дані працівника, дата та номер наказу, а також дата фактичного початку працівником трудової функції.

Тож підприємцям, платникам ЄП ІІ групи, не заборонено мати найманих працівників.

 

Чи потрібно застосовувати РРО?

Як зазначено у пп. 296.10 ПКУ, РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої групи, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень.

У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим.

Ці норми не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення.

При цьому, у разі, якщо підприємець зобов’язаний встановити РРО (наприклад, через перевищення суми доходу або продажу медичних виробів/лікарських засобів), то він зобов’язаний застосовувати його при здійсненні всіх розрахункових операцій. Тобто, якщо підприємець має РРО і кошти за послуги з масажу будуть отримуватися готівкою або за допомогою розрахункових карток, то він зобов’язаний застосовувати РРО і за таких операцій.

Якщо підприємець не має обов’язку застосовувати РРО (наприклад, не займається продажем лікарських засобів та виробів медичного призначення) та має суму доходу за рік менше 1000000 грн, то послуги з масажу також надаються без застосовування РРО до досягнення граничної суми доходу за пп. 296.10 ПКУ.

Пункт 11 ст. 3 Закону про РРО зобов’язує суб’єктів господарювання проводити розрахункові операції через РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості. Отже, для введення в РРО нової номенклатури, зокрема, номенклатури послуги з масажу необхідно скористатись режимом попереднього програмування РРО, зазначивши назву послуги (зважаючи на обмеження в останньому розділі консультації) та ціну такої послуги. Показник кількості в такому випадку при програмуванні не заповнюється.

 

Новий вид діяльності

Так, перед початком здійснення діяльності за новим КВЕДом потрібно звернутися до держреєстратора для внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань із заявою за формою №11. У заяві обов’язково треба зазначити лише ті КВЕДи, які заплановано додати, навпроти коду виду економічної діяльності потрібно проставити позначку «х», вказавши таким чином, який КВЕД необхідно включити.

Після подання заяви до держреєстратора потрібно подати заяву до контролюючого органу за місцем реєстрації, зазначивши нові види діяльності.

Термін подання заяви для платників ЄП ІI груп – не пізніше 20 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни.

У разі, якщо підприємець отримав дохід від здійснення діяльності, не зазначеної в Єдиному державному реєстрі як підприємницька діяльність, то такий дохід вважається отриманим не як підприємцем, а як фізичною особою (відповідно, отриманий дохід оподатковується за ставкою 18% ПДФО та 1,5% ВЗ та вимагає подання декларації про майновий стан).

Крім того, до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників єдиного податку, віднесених до першої або другої групи, ставки єдиного податку встановлюється у розмірі 15%. Також такий платник податку зобов’язаний перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, з першого числа місяця, що настає за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.

 

Обмеження

Обмеження в даному випадку виникає лише в частині надання послуг юридичним особам (підприємствам) не платникам єдиного податку (в тому числі, і неприбуткові орагнізації). У випадку надання послуг з масажу треба слідкувати за тим, щоб ці послуги не оплачувалися вищезазначеними особами.

Також варто звернути увагу на вид такого масажу. Так, лікувальний масаж повинні виконувати фахівці, що мають медичну освіту. Тому, якщо підприємець буде надавати саме послуги лікувального масажу – може виникнути необхідність наявності відповідної ліцензії МОЗ та медичної кваліфікації працівників.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202422
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202414
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202421
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202461
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436