• Посилання скопійовано

Списання безнадійної поворотної фіндопомоги платником ЄП IV групи

Фермерське господарство на ЄП IV групи надало поворотну фіндопомогу іншому суб’єкту господарюванню (СГ), який після спливу 3 років припинив свою діяльність і ліквідувався. Які податкові наслідки для ФГ, як вплине на нього така заборгованість, чи застосовується дисконтування?

Стосовно бухгалтерського обліку.

Відповідно до п. 4 П(С)БО 10 безнадійна дебіторська заборгованість - поточна дебіторська заборгованість, щодо якої існує впевненість про її неповернення боржником або за якою минув строк позивної давності.

Оскільки СГ, якому надана допомога, ліквідувався, заборгованість стає безнадійною, тому що існує впевненість в тому, що вона не буде повернена.

Безнадійна заборгованість списується з балансу (п. 11 П(С)БО 10). Причому якщо за цією заборгованістю в бухобліку створювався резерв сумнівних боргів (Дт 944 Кт 38), вона списується за рахунок резерву (Дт 38 Кт 377). Якщо резерв не створювався, заборгованість списується на інші операційні витрати (Дт 944 Кт 377).

Щоправда, якщо СГ був ФОП, у зв’язку з припиненням ФОП обов’язок з погашення заборгованості залишається за фізособою, яка була підприємцем. Тому списати таку заборгованість з балансу можна тоді, коли за нею мине строк позовної давності.

 

Стосовно дисконтування

Дисконтується довгострокова дебіторська заборгованість (див. п. 12 П(С)БО 10). Тобто, заборгованість, строк погашення якої більше року.

Безнадійна заборгованість не дисконтується, адже її погашення не очікується.

 

Стосовно впливу на оподаткування

Для платника ЄП групи 4 об’єктом оподаткування є площа сільгоспугідь та/або земель водного фонду (п. 292-1.1 ПКУ).

Таким чином, списана заборгованість на оподаткування цим податком не впливає.

Якщо СГ, який не повернув допомогу, був ФОПом, він мав включити суму неповерненої фіндопомоги до складу свого оподатковуваного доходу. Детально про це ми писали, приміром, тут, тут, тут. У разі спливу позовної давності за цією заборгованістю платник ЄП групи 4 має відобразити таку заборгованість (повторимося, якщо вона видавалася ФОП) у додатку № 4ДФ до Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізосіб, з ознакою доходу «107», за умови, що така сума перевищує 50 % місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року. Для 2021 року ця сума складає 1135 грн  (2270 х 50%).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»