• Посилання скопійовано

Відповідальність за неоплату Е-лікарняного, якщо працівник цей час відпрацював

Працівник у вихідний день звернувся до лікаря, на підставі чого був створений Е-лікарняний. Роботодавця про це не повідомив і продовжував працювати. Роботодавець повністю оплатив відпрацьований час та відобразив в об’єднаній звітності. Чи передбачена відповідальність роботодавця за те, що Е-лікарняний не сплачено?

Відповідно до ст. 30 Закону №1105, матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначаються та надаються за основним місцем роботи (діяльності).

Допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання страхового випадківу (ч. 1 ст. 22 Закону №1105).

Згідно з ч. 1 ст. 21 Закону про оплату праці, працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору.

Отже, із зазначеного видно, що законодавством не передбачено можливості виходу на роботу під час тимчасової непрацездатності. Як і не передбачено одночасної виплати заробітної плати та допомоги по тимчасовій непрацездатності за один і той самий період, тому працівник, за дні, відпрацьовані під час тимчасової непрацездатності може отримати або заробітну плату, або допомогу з тимчасової непрацездатності.

Про це також зазначалося у листі Мінсоцполітики від 09.08.2018 р. №174/0/148-18.

Оскільки допомога по тимчасовій непрацездатності є компенсацією втраченого заробітку за час лікарняного, а працівник не попередив роботодавця про відкриття Е-лікарняного та ходив на роботу, то йому мала виплатитися лише зарплата згідно з табелем робочого часу.

Тож, у ситуації, що сталася, комісія (уповноважений) із соціального страхування по підприємству може прийняти рішення, що це є порушенням режиму та відмовити в призначенні такої допомоги.

Крім того, враховуючи те, що працівник не скористався своїм правом перебувати вдома на лікарняному, цей час відпрацював, працівник може написати заяву, у якій пояснить, чому не перебував на лікарняному, скажімо, наприклад, "звернувся до лікаря через погане самопочуття за консультацією та вийшов на роботу, бо не знав про відкриття Е-лікарняного".

Законодавством передбачено відповідальність як роботодавців, так і застрахованих осіб про порушення законодавства про оплату праці та загальнообов’язкове державне соціальне страхування, зокрема, порядку використання страхових коштів та незаконне їх одержання.

Якщо в подальшому, при перевірці спеціалістами ФСС буде виявлено, що в період тимчасової непрацездатності працівник виходив на роботу (що буде видно в табелі обліку робочого часу), то ви повинні будете повернути фінансування за весь період тимчасової непрацездатності із штрафом 50% такої суми (ч. 6 ст. 15 Закону №1105).

Тож, коли роботодавець не подасть заяву-розрахунок за даним Е-лікарняним, оскільки вже виплачено заплату, то йому вищезазначений штраф не загрожує.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Період для виплати зарплати у ФОПа: штрафи
    Якщо у ФОП є наказ про виплату зарплати 15 і 30 (31) числа місяця, чи є він аргументом при перевірці? Зарплата за березень 2024 р. була виплачена 29.03.2024 р., а зарплата за І половину квітня буде виплачена 15.04.2024 року (це вже 17 днів). Це буде порушенням строків виплати? Які можуть бути штрафні санкції?
    15.04.20241001
  • Відповідальність за несвоєчасну виплату компенсації працівникам
    У зв'язку з військовою агресією рф підприємство з 01.04.2022 р. призупинило дію трудових договорів з працівниками. При бажанні працівників звільнитися підприємство звільняє працівників, але компенсацію за невикористані дні відпустки не виплачує через відсутність коштів. Яка відповідальність підприємства за невиплату компенсації за невикористану відпустку?
    01.04.20241 126
  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20242 501
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.202498
  • Яка відповідальність за сплату ПДФО не за місцем роботи підрозділу?
    Підприємство зареєстровано в Києві, а діяльність веде в Броварах. Сплачує ПДФО та подає звітність за місцем реєстрації – у Києві. Які можуть бути наслідки цього?
    06.02.20249373