• Посилання скопійовано

Штраф за сплату єдиного податку не на той рахунок: які наслідки?

Суму нарахованого ЄП випадково сплачено на рахунок податку на прибуток. Граничний термін сплив 22 лютого. Помилку виявили в середині квітня. Написана заява на повернення коштів. Який штраф і пеня за таку помилку? Які наслідки?

Платник у разі помилкового перерахунку коштів має подати до податкової за місцем своєї реєстрації заяву в довільній формі, із зазначенням, куди необхідно перерахувати сплачені кошти: повернути на поточний рахунок чи перерахувати на погашення податкового боргу з цього податку.

Якщо платник податків в банківському платіжному документі на сплату податкового зобов'язання зазначив неправильний код бюджетної класифікації, то кошти не надійдуть на відповідний рахунок, а сума податку не буде вважатися сплаченою. 

Тому за несвоєчасну сплату податку до платника застосовуються штрафні санкції відповідно до пп. 126.1 ПКУ у розмірі:

  • 10% погашеної суми податкового боргу - при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання;
  • 20% погашеної суми податкового боргу - при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання.

Крім того,застосовуватиметься пеня згідно з ст. 129 ПКУ. Оскільки, сума податкового зобов'язання визначена платником податку самостійно, то пеня починає нараховуватися після закінчення 90 календарних днів, що настають після закінчення строку сплати податкового зобов'язання. Пеня нараховуватиметься за кожний календарний день прострочення, включаючи день погашення з розрахунку 100% річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день (пп. 129.4 ПКУ). 

Крім штрафу та пені на платника податку можуть чекати й інші наслідки. Так, відповідно до пп. 298.2.3 ПКУ за наявності податкового боргу (недоплати податку, штрафу або пені) на кожне перше число місяця протягом двох кварталів поспіль, платник податку зобов'язаний буде перейти на загальну систему оподаткування. А у разі, якщо порушення (несплата) виявиться при перевірці органом ДПС, то платник податку зможе повернутися на сплату єдиного податку тільки через чотири квартали поспіль з моменту прийняття органом ДПС рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку згідно з пп. 299.11 ПКУ.

Отже, у ситуації, що склалася та за умови сплати у квітні податкового боргу, на платника податку чекає штраф у розмірі 20% погашеної суми податкового боргу. Пені в даному випадку не буде, оскільки платник самостійно виявив помилку і не закінчилося 90 календарних днів після строку сплати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Чи може Держпраці накладати штрафи при перевірці протягом або після закінчення воєнного стану?
    Чи може Держпраці при перевірці, зараз або після закінчення воєнного стану, накласти штрафи за неправильне нарахування відпускних, які припадають на період дії воєнного стану?
    Сьогодні 11:115
  • Період для виплати зарплати у ФОПа: штрафи
    Якщо у ФОП є наказ про виплату зарплати 15 і 30 (31) числа місяця, чи є він аргументом при перевірці? Зарплата за березень 2024 р. була виплачена 29.03.2024 р., а зарплата за І половину квітня буде виплачена 15.04.2024 року (це вже 17 днів). Це буде порушенням строків виплати? Які можуть бути штрафні санкції?
    15.04.20241011
  • Відповідальність за несвоєчасну виплату компенсації працівникам
    У зв'язку з військовою агресією рф підприємство з 01.04.2022 р. призупинило дію трудових договорів з працівниками. При бажанні працівників звільнитися підприємство звільняє працівників, але компенсацію за невикористані дні відпустки не виплачує через відсутність коштів. Яка відповідальність підприємства за невиплату компенсації за невикористану відпустку?
    01.04.20241 126
  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20242 508
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.202498