• Посилання скопійовано

Визначення базового місяця та виникнення «фіксованої» індексації

Останнє підвищення окладів було у січні 2019 р. Щомісячно є премії за результатами роботи за місяць. У липні 2019 р. у працівників є право на індексацію. Якщо підвищили оклади з липня, чи буде липень базовим місяцем? Які складові зарплати треба порівнювати для визначення базового місяця у місяці підвищення, якщо розмір премії зменшився?

Відповідь згідно з заданим запитанням міститься у п. 5 Порядку №1078.

У разі підвищення тарифних ставок (окладів), стипендій, виплат, що здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, визначених у п. 2 цього Порядку, значення індексу споживчих цін у місяці, в якому відбувається підвищення, приймається за 1 або 100%.

Обчислення індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення зазначених грошових доходів населення.

Це означає, що січень 2019 р., у якому було підвищення окладу за посадою, є базовим місяцем. А також, якщо у липні 2019 р. підвищено оклади, то він уже  стає базовим, але тут слід звернути увагу на таке:

Сума індексації у місяці підвищення грошових доходів, зазначених у абз. 1 п. 5 Порядку 1078, не нараховується, якщо розмір підвищення грошового доходу перевищує суму індексації, що склалася у місяці підвищення доходу.

Якщо розмір підвищення грошового доходу не перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення доходу, сума індексації у цьому місяці визначається з урахуванням розміру підвищення доходу і розраховується як різниця між сумою індексації і розміром підвищення доходу.

Тобто, липень 2019 р. в будь-якому разі стає базовим, оскільки є підвищення окладів, але слід звернути увагу на розмір підвищення окладу, оскільки є ризик виникнення так званої «фіксованої» індексації, про що йдеться у двох попередніх абзацах. Щоб не виникало «фіксованої» індексації, оклад у липні 2019 р. з урахуванням попереднього підвищення окладу у січні 2019  р. має бути підвищено не менше ніж на 62,22 грн. 

Калькулятор індексації - тут>> 

У разі, коли відбувається підвищення тарифної ставки (окладу), у місяці підвищення враховуються всі складові заробітної плати, які не мають разового характеру, незважаючи на те, що розмір постійної премії змінився у сторону зменшення.

До чергового підвищення тарифних ставок (окладів), до визначеної суми індексації додається сума індексації, яка складається внаслідок перевищення величини індексу споживчих цін порогу індексації, зазначеного у п. 1-1 Порядку №1078.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»