• Посилання скопійовано

Статутний капітал в іноземній валюті: що з банківською комісією?

Нерезидент (юрособа) перераховує іноземну валюту на рахунок підприємства як внесок до статутного капіталу 49 000$. На розподільчий рахунок надходить сума за вирахуванням комісії – 52,07$. Як відображається така операція? Чи можна суму 52,07$ віднести до адміністративних витрат?

Перш за все, необхідно звернути увагу на установчі документи підприємства, зокрема, на протокол, яким було встановлено розмір та порядок сплати статутного внеску. Зокрема, чи передбачено особу, яка сплачує банківську комісію при здійсненні платежу?

Якщо цього не визначено, то вважаємо, що на підставі банківського документу, а таким документом є SWIFT-повідомлення (так звані «свіфтовки») банку, підприємство може віднести комісійну винагороду банку до складу адміністративних витрат (таку позицію висловив НБУ у листі від 19.01.2012 р. №23-010/186). Отже, на підставі «свіфтовки» сума комісії списується до складу адміністративних витрат проведенням Дт 92 Кт 685. Після чого в розрахунках з таким засновником - нерезидентом на суму комісії відображається взаємозалік записом Дт 685 Кт 46. Безпосередньо сума, яка надійшла на розподільчий рахунок, відображається записом Дт 316 Кт 46 за курсом на дату такого зарахування.

Про бухгалтерський облік та курсові різниці при внесені статутного капіталу в іноземній валюті читайте також тут, туттут та тут.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Банки»

  • За якою ставкою дисконтувати довгостроковий кредит за програмою 5-7-9?
    ТОВ – платник податку на прибуток у 2020 році отримало довгостроковий кредит в банку за програмою 5-7-9. При отриманні кредиту було прийняте рішення дисконтувати його за ставкою рефінансування НБУ. Розмір ставки дисконтування переглядався щоквартально. Чи можна переглядати ставку щорічно або відмовитися від дисконтування цього кредиту?
    02.02.2023445
  • Сплата процентів за кредитом від нерезидента, якщо додаток до договору не зареєстрований в НБУ
    28.02.2022 р. закінчився договір кредиту від нерезидента. Сторони підписали додаток до нього, бо борг ще не виплачено. Відсотки нараховувались та списувались до витрат протягом 9 місяців. Зараз з’ясувалося, що додаток не зареєстрований в НБУ. Обслуговуючий банк відмовляється перераховувати відсотки за незареєстрованим додатком. Які наслідки несплати відсотків та віднесення до витрат цих сум?
    12.10.2022183
  • Використання е-ліміту юрособою в межах 2 000 000 євро
    Які документи потрібно надати до банку для проведення інвестиції за кордон в межах ліміту? Чи може юрособа перерахувати кошти в межах е-ліміту на рахунок в іншій державі? Як в обліку відображаются операції з використання е-ліміту?
    15.02.2022130
  • Банк помилково зарахував кошти: в який термін необхідно повернути?
    У які строки потрібно повернути помилково нараховані банком кошти?
    07.10.2021108
  • Як визначити ставку дисконту для кредитної лінії?
    Протягом кількох днів лютого 2021 р. підприємство отримувало кредит за договором банківської кредитної лінії, строком на 2 роки, із ставкою 13% річних. Згідно з обліковою політикою для вибору ринкових процентних ставок підприємство користується інформацією, розміщеною на сайті НБУ. Як визначити ставку дисконту?
    04.06.2021435