• Посилання скопійовано

За яким курсом зараховується валютний внесок до статутного капіталу?

Нерезидент має 100% частки статутного капіталу підприємства. Розмір статутного капіталу в установчих документах встановлено - 500 000 грн без зазначення валютного еквіваленту. Засновником внесено 10 тис. євро. За яким курсом обліковувати такий внесок? Чи будуть податкові різниці?

Відповідно до п. 5 П(С)БО 21 операції в іноземній валюті під час первісного визнання відображаються у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу на початок дня, дати здійснення операції (дати визнання активів, зобов'язань, власного капіталу, доходів і витрат).

Отже, внесок до статутного фонду, що надходить від нерезидента, зараховується на баланс за курсом НБУ на дату його зарахування на рахунок.

Зокрема, в обліку така операція відображається записом: Дт 312 «Поточні рахунки в іноземній валюті» Кт 46 «Неоплачений капітал» у сумі 10 тис. євро * курс НБУ на дату зарахування коштів на валютний рахунок.

Подальший продаж такої валюти або зміна курсу рахунку 46 торкатися не буде. Курсові різниці від зміни курсу будуть обліковуватися на рахунку 312 (в гривневому еквіваленті) у кореспонденції з субрахунком 714 (позитивної КР) або 945 (у разі від’ємної КР).

При продажу валюти, її вартість за курсом НБУ буде віднесена на субрахунок 942 «Витрати на купівлю-продаж іноземної валюти», а фактична сума коштів, що отримана від її продажу, на субрахунок 711 «Дохід від купівлі-продажу іноземної валюти». Відповідна різниця буде відображена за рахунок перевищення або суми на рахунку доходів, або на рахунку витрат.

Отже, внесок до статутного капіталу в інвалюті перераховується в гривні один раз за курсом НБУ на дату його зарахування, а сума на рахунку 46 і буде тим залишком, який ще повинен бути внесений засновником нерезидентом до статутного капіталу підприємства.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Валюта і цінні папери»

  • На яку дату починати дисконтувати довгострокову позику?
    Юрособа має заборгованість за позикою від нерезидента, строк якої закінчився 31.12.2022 р. Укладена 31.12.2022 р. додаткова угода на продовження строку на 5 років, з погашенням платежів рівними частинами та відсотків поквартально, яка зареєтрована в НБУ 25.08.2023 р. На яку дату визнавати заборгованість довгостроковою та брати ставку для дисконтування — на 01.01.2023 р. чи на 25.08.2023 р.?
    06.12.2023204
  • Переведення боргу за валютним кредитом
    Підприємство "А" за кредитним договором з банком отримало кредит в іноземній валюті. Зараз укладається тристоронній договір про переведення боргу на підприємство "Б". Чи будуть фінвитрати та курсові різниці, що виникатимуть у "В", його витратами? Чи необхідно "А" та "Б" доводити ділову мету укладення договору переведення боргу?
    28.11.202387
  • Чи можна у 2023 році повернути невикористаний валютний грант?
    Громадська організація отримала грант в іноземній валюті. Валюта була продана в повному обсязі. До закінчення гранту договір було припинено, тому ГО необхідно повернути невикористаний залишок коштів. Чи є правові підстави для купівлі валюти та повернення коштів у валюті грантодавцю на сьогоднішній день?
    13.09.202376
  • Валютний облік у ФОПа: надання приміщень в оренду нерезидентам за валюту
    ФОП – платник ЄП ІІІ групи надає приміщення в оренду нерезидентам. Оплату отримує у валюті на валютний рахунок. Як вести облік доходів ФОПа у валюті? Як враховувати курсові різниці, якщо курси різні на дату виставлення акту про оренду приміщення та на дату отримання оплати? Якими проведеннями закривати рахунки 36, 70, 312 та 333 на різниці, які виникають через зміну валютних курсів?
    10.08.202391
  • Як фізособі задекларувати криптовалюту та дорогоцінні метали?
    Як фізособі задекларувати криптовалюту та дорогоцінні метали в декларації про майновий стан та доходи?
    06.07.202353