• Посилання скопійовано

За якою ставкою дисконтувати довгостроковий кредит за програмою 5-7-9?

ТОВ – платник податку на прибуток у 2020 році отримало довгостроковий кредит в банку за програмою 5-7-9. При отриманні кредиту було прийняте рішення дисконтувати його за ставкою рефінансування НБУ. Розмір ставки дисконтування переглядався щоквартально. Чи можна переглядати ставку щорічно або відмовитися від дисконтування цього кредиту?

Нормативні документи, зокрема, НП(С)БО, не містять жодних інструкцій щодо того, як визначати ставку дисконтування. Тому кожне підприємство робить це на власний розсуд. Мінфін в 2020 році давав роз’яснення щодо визначення ставки дисконтування – див. тут. Тож і питання про перегляд ставки дисконтування вирішується виключно на розсуд підприємства. Жодних законодавчих орієнтирів тут немає.

Головна умова – це те, що ставка дисконтування повинна відповідати ринковим ставкам кредитування. На думку автора, кредит за спеціальною програмою 5-7-9 не можна розглядати як кредит за ринковою ставкою, оскільки середньоринкова кредитна ставка в цілому по Україні все-таки відрізняється від ставки кредиту за програмою 5-7-9. З цієї причини його потрібно дисконтувати за ринковою ставкою.

Проте можлива й інша думка, оскільки єдиних орієнтирів тут немає. Інша думка може ґрунтуватись на тому припущенні, що саме підприємство отримало цей процентний кредит, а значить, воно може вважати фактичну ставку свого кредиту 5-7-9 ринковою ставкою. За повідомленням Мінфіну, якщо підприємство регулярно, постійно користується позиками (кредитами) від фінансових та банківських установ, для ставки дисконту тільки за такими чи подібними позиками (кредитами) можливо брати відсоткову ставку, за якими отримуються такі позики цим підприємством (докладніше про це – тут).

Тож рішення при те, чи переглядати ставку дисконтування кредиту 5-7-9, чи вважати, що цей кредит отриманий за ринковою ставкою, приймається підприємством виключно на власний розсуд.

Додатково читайте тут

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Банки»

  • За якою ставкою дисконтувати довгостроковий кредит за програмою 5-7-9?
    ТОВ – платник податку на прибуток у 2020 році отримало довгостроковий кредит в банку за програмою 5-7-9. При отриманні кредиту було прийняте рішення дисконтувати його за ставкою рефінансування НБУ. Розмір ставки дисконтування переглядався щоквартально. Чи можна переглядати ставку щорічно або відмовитися від дисконтування цього кредиту?
    02.02.2023446
  • Сплата процентів за кредитом від нерезидента, якщо додаток до договору не зареєстрований в НБУ
    28.02.2022 р. закінчився договір кредиту від нерезидента. Сторони підписали додаток до нього, бо борг ще не виплачено. Відсотки нараховувались та списувались до витрат протягом 9 місяців. Зараз з’ясувалося, що додаток не зареєстрований в НБУ. Обслуговуючий банк відмовляється перераховувати відсотки за незареєстрованим додатком. Які наслідки несплати відсотків та віднесення до витрат цих сум?
    12.10.2022183
  • Використання е-ліміту юрособою в межах 2 000 000 євро
    Які документи потрібно надати до банку для проведення інвестиції за кордон в межах ліміту? Чи може юрособа перерахувати кошти в межах е-ліміту на рахунок в іншій державі? Як в обліку відображаются операції з використання е-ліміту?
    15.02.2022130
  • Банк помилково зарахував кошти: в який термін необхідно повернути?
    У які строки потрібно повернути помилково нараховані банком кошти?
    07.10.2021108
  • Як визначити ставку дисконту для кредитної лінії?
    Протягом кількох днів лютого 2021 р. підприємство отримувало кредит за договором банківської кредитної лінії, строком на 2 роки, із ставкою 13% річних. Згідно з обліковою політикою для вибору ринкових процентних ставок підприємство користується інформацією, розміщеною на сайті НБУ. Як визначити ставку дисконту?
    04.06.2021435