• Посилання скопійовано

Прощення боргу у вигляді надміру виплачених відпускних працівнику при звільненні

Працівнику, який звільняється до закінчення робочого року, надано відпустку повної тривалості. При звільненні працівника із зарплати утримуємо суму надміру виплачені відпускні. В результаті працівник виявився винен підприємству. Цей борг підприємство простило працівнику. Які необхідно зробити проведення? Чи вважається це додатковим благом працівника?

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 127 КЗпП та ч. 1 ст. 22 Закону про відпустки, при звільненні працівника до закінчення робочого року, в рахунок якого він уже отримав відпустку повної тривалості, для покриття його заборгованості роботодавець проводить відрахування із зарплати за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року.

При проведенні остаточного розрахунку із працівником роботодавець має право утримати із зарплати працівника суму відпускних за дні відпустки, надані «наперед». Але відрахування за ці дні не провадиться, якщо працівник звільняється з підстав, зазначених у пп. 3, 5, 6 ст. 36 і пп. 1, 2, 5 ст. 40 КЗпП.

Відрахування із заробітної плати працівників для покриття заборгованості перед підприємством здійснюється за наказом керівника з урахуванням обмежень встановлених ч. 1 ст. 128 КЗпП.

Якщо коштів для погашення боргу недостатньо, то решту працівник:

  • може внести або в касу підприємства, або на поточний рахунок підприємства; 
  • можна подати позов до суду про стягнення боргу (це можна зробити протягом одного року з дня виникнення права (ч. 3 ст. 233 КЗпП));
  • або простити борг.

Перерахована сума відпускних у Додатку 4ДФ об’єднаної звітності відображається у тому місяці кварталу в якому здійснено перерахунок разом з утриманими та перерахованими ПДФО і ВЗ у складі зарплати одним рядком за ознакою доходу "101".

Якщо ці суми будуть «прощені» працівнику, то проводити перерахунок ПДФО, ВЗ та ЄСВ не потрібно. Таким чином, прощена сума так і залишається виплаченою сумою відпускних, яка вже була оподаткована при нарахуванні та виплаті. Рішення про неутримання з працівника такої суми слід зазначити в наказі керівника, про який згадувалося вище.

В обліку прощення роботодавцем боргу працівнику відображається так:

  • 1. Дт 377 Кт 661 - переведення боргу із зарплатного рахунку з метою закриття Дт 661;
  • 2. Дт 944 Кт 377 - списання на витрати суми прощеного боргу до закінчення строку позовної давності;
  • 3. Дт 791 Кт 944 - віднесено на фінансовий результат витрати від списання боргу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»