• Посилання скопійовано

Зміна методу амортизації ОЗ на прискорений зменшення залишкової вартості: бухоблік

Підприємство (більше 20 млн грн) планує з 01.07.2020 р. змінити метод нарахування амортизації тільки за одним об’єктом (токарному верстату) з прямолінійного на метод прискореного зменшення залишкової вартості. Чи можна в цьому випадку змінити нарахування амортизації за податковим обліком як в бухгалтерському?

Дійсно, завдяки Закону №466 починаючи зі звітного періоду І півріччя можна нараховувати амортизацію основних засобів груп 3, 4, 5 і 9 прискореним методом, передбаченим п. 43-1 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Причому фактично й амортизація, нарахована за І квартал, може бути перерахована згідно з цими правилами (див. ІПК ДПС від 12.06.2020 р. № 2410/6/99-00-05-05-02-06/ІПК).

При цьому в бухобліку може застосовуватися «стандартна» амортизація таких ОЗ, а в податковому обліку — прискорена. Відповідно, як ми зауважили вище, це спричинить виникнення різниці на користь платника податку на прибуток — фінансовий результат до оподаткування зменшиться на суму різниці між «стандартною» бухгалтерською та прискореною податковою амортизацією. Про це ми зазначали тут.

Згідно з пп. 24 П(С)БО 7метод нарахування амортизації підприємство встановлює для кожного конкретного об’єкта ОЗ з урахуванням:

  • очікуваного способу отримання економічних вигід від його використання з урахуванням його потужності або продуктивності;
  • передбачуваного фізичного і морального зносу;
  • правових або інших обмежень щодо строків його використання та інших чинників.

Відповідно до п.28 П(С)БО 7 метод амортизації об'єкта основних засобів переглядається у разі зміни очікуваного способу отримання економічних вигід від його використання.

Що означає «зміна очікуваного способу отримання економічних вигід»? Це означає, що в той момент, коли ви вводили в експлуатацію основний засіб, у вас намір був один, мета, бачення терміну корисного використання, спосіб отримання економічних вигід. Але минув час і ви уже реальніше бачите, що насправді строк не той і метод був обраний не зовсім правильно. Отже, багато речей може нам підійти під обґрунтування, що таке «зміна способу отримання економічних вигід». Детальніше про це читайте тут.

Прикладами зміни очікуваних економічних вигід можуть бути:

1) з огляду на технічний прогрес придбана комп'ютерна техніка вже через рік є морально застарілою, а отже, через рік-два після придбання потребуватиме оновлення;

2) придбано обладнання, аналог якого може вийти у продаж уже через місяць-два. При цьому нове обладнання матиме вищі технічні характеристики чи може бути придбане за значно меншу ціну із кращими технічними характеристиками;

3) і третій варіант — зміна бачення — найпоширеніший. Адже на дату введення в експлуатацію ви встановлювали амортизаційні параметри виходячи з професійного судження. А на чергову дату балансу, після того як об'єкт основних засобів поексплуатувався, ви точніше бачите та прогнозуєте майбутню економічну вигоду від використання. Та, природно, точніше можете судити про ймовірний строк корисного використання. Детальніше про це ми писали тут.

Таким чином, норми П(С)БО говорять про зміну методу амортизації лише у разі зміни очікуваного способу отримання економічних вигод від його використання. Якщо це правило дотримано щодо використання токарного верстату, то відповідно можна змінити метод амортизації. Якщо ж ні, то змінити метод амортизації не вийде.

Зміна параметрів нарахування амортизації має супроводжуватися наказом (рішенням) керівника. Зразок наказу ми наведи у матеріалі тут.

 

На замітку!

Зміна методів нарахування амортизації основних засобів вважається зміною облікової оцінки, а не політики, що підтвердив Мінфін у листі від 02.11.2009 р. № 31-34000-20-23-5535/5708. Тобто перераховувати «стару» амортизацію не потрібно. Нараховувати амортизацію за новим методом розпочинають з місяця, що йде за місяцем, у якому прийняли відповідне «змінююче» рішення (абз. 2 п. 28 П(С)БО 7, абз. 5 п. 26 Методрекомендацій № 561). При цьому базою для розрахунку нової суми амортизаційних відрахувань служить залишкова вартість об’єкта ОЗ на початок місяця, що йде за місяцем змін (див. лист Мінфіну від 25.07.13 р. № 31-08410-07-27/22430).

Втім, методи амортизації зазначаються в наказі про облікову політику згідно з п.2.1 Методрекомендацій №635, а тому слід внести зміни до наказу.

Відповідно до п. 3.4 Методрекомендацій № 635 зробити це можна в один зі способів:

- або внести зміни до діючого (базисного) наказу про облікову політику;

-  або викласти наказ про облікову політику в новій редакції, якщо зміни охоплюють переважну частину тексту розпорядчого документа чи істотно впливають на його зміст.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024121
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202449
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202423
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202439
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202412