• Посилання скопійовано

За відмову в розрахунку платіжною карткою штрафуватимуть

Для кого використання платіжних терміналів є обов’язковим? Яка відповідальність передбачена за відмову в розрахунку платіжною карткою?

Суб’єкти господарювання, які провадять діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг і які відповідно до закону використовують реєстратори розрахункових операцій, зобов'язані забезпечити можливість здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням електронних платіжних засобів.

Кількість платіжних терміналів повинна становити не менше ніж 50 відсотків кількості реєстраторів розрахункових операцій, а в разі наявності одного реєстратора розрахункових операцій суб’єкт господарювання зобов’язаний забезпечити приймання спеціальних платіжних засобів.

При цьому, розрахунки мають забезпечуватися за допомогою не менше трьох платіжних систем, однією з яких має бути багатоемітентна платіжна система, платіжною організацією якої є резидент України. До таких систем належать VISA і MasterCard.

Не зобов'язані встановлювати спеціальні платіжні засоби такі суб'єкти господарювання:

- заклади громадського харчування закритого типу, які обслуговують певний контингент споживачів, зокрема: особовий склад Збройних сил та інших військових формувань, студентів, учнів та викладачів вищих, професійно-технічних, загальноосвітніх навчальних закладів, працівників промислових підприємств;

- які не застосовують реєстратори розрахункових операцій;

- які здійснюють діяльність у населених пунктах з кількістю населення менше 25 тис. осіб;

- підприємства торгівлі з торговельною площею до 20 кв. м (крім АЗС).

Слід врахувати, що фізичні особи-підприємці, які перебувають на єдиному податку не зобов’язані використовувати спеціальні платіжні термінали, так як вони не зобов’язані застосовувати у розрахунках РРО.

За обмеження або відмову в реалізації прав споживачів щодо використання електронних платіжних засобів на суб’єктів господарської діяльності накладається штраф у розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 8500 грн (постанова Кабінету Міністрів України від 02.10.2013 р. №727, діє з 17.10.2013 р.).

Слід врахувати, що сліп, надрукований на платіжному терміналі, не є розрахунковим документом у розумінні Закону України „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” від 06.07.1995 №265/95-ВР. Тобто використання платіжного терміналу не замінює РРО.

Контроль за дотриманням суб’єктами господарювання вимог щодо здійснення розрахунків з використанням електронних платіжних засобів здійснюють органи Міндоходів. Контроль за забезпеченням захисту прав держателів електронних платіжних засобів на здійснення зазначених розрахунків - Держспоживінспекція України.

Обов’язок щодо проведення розрахунків з покупцями за допомогою електронних платіжних засобів встановлено частиною 2 статті 17 Закону України „Про захист прав споживачів” від 12.05.1991 №1023-XII, пунктом 14.19 Закону України „Про платіжні системи та переказ коштів в Україні” від 05.04.2001 №2346-III та постановою Кабінету Міністрів України від 29.09.2010 №878 „Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів”.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Джерело: ГУ ДФС у Львівській області

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Чи може Держпраці накладати штрафи при перевірці протягом або після закінчення воєнного стану?
    Чи може Держпраці при перевірці, зараз або після закінчення воєнного стану, накласти штрафи за неправильне нарахування відпускних, які припадають на період дії воєнного стану?
    26.04.2024245
  • Період для виплати зарплати у ФОПа: штрафи
    Якщо у ФОП є наказ про виплату зарплати 15 і 30 (31) числа місяця, чи є він аргументом при перевірці? Зарплата за березень 2024 р. була виплачена 29.03.2024 р., а зарплата за І половину квітня буде виплачена 15.04.2024 року (це вже 17 днів). Це буде порушенням строків виплати? Які можуть бути штрафні санкції?
    15.04.20241101
  • Відповідальність за несвоєчасну виплату компенсації працівникам
    У зв'язку з військовою агресією рф підприємство з 01.04.2022 р. призупинило дію трудових договорів з працівниками. При бажанні працівників звільнитися підприємство звільняє працівників, але компенсацію за невикористані дні відпустки не виплачує через відсутність коштів. Яка відповідальність підприємства за невиплату компенсації за невикористану відпустку?
    01.04.20241 131
  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20242 517
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.2024102