• Посилання скопійовано

Штраф за несплату ЄСВ ФОПом на ЗСО

ФОП на ЗСО у 2021 році отримав дохід (менше мінзарплати) тільки за чотири місяці, а вісім місяців поніс збитки. ЄСВ за себе, за ті місяці коли був дохід, не сплатив, а вирішив сплатити за підсумками року згідно з додатком ЄСВ1 до декларації. Чи буде застосована штрафна санкція за несплату ЄСВ за себе протягом 2021 року?

У 2021 році платники ЄСВ, в тому числі підприємці звільнені від штрафів за несплату соціального внеску, передбачені ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ. Також не нараховують пеню за неповну сплату або несвоєчасну сплату сум ЄСВ. Раніше нарахована пеня підлягає списанню.

Тобто, штрафні санкції, передбачені ч. 1 ст. 25 Закону про ЄСВ, тимчасово не застосовуються, якщо вчинені в межах періоду  з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) (п. 9-11.2 розділ VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ).

Отже, у разі несвоєчасної сплати ЄСВ штраф підприємцю не загрожує.

Однак під карантинні обмеження не потрапила норма про звільнення від адміністративної відповідальності за зазначені порушення.

Тож, за несвоєчасну сплату ЄСВ штрафи накладають, зокрема, на ФОП, за ст. 165-1 КпАП

Проте згідно зі ст. 38 КпАП, адміністративне стягнення може бути накладене не пізніше ніж через два місяці з дня скоєння правопорушення.

Таким чином, якщо контролюючі органи не пред’явили податкову вимогу (рішення) щодо застосування до ФОПа штрафних санкцій протягом двох місяців з дня закінчення граничного терміну сплати зобов’язань щодо ЄСВ, то адміністративні санкції за несвоєчасну сплату ЄСВ застосувати вже не зможуть.

Нагадаємо, що ФОП на ЗСО з 1 січня 2021 року повинен сплатити ЄСВ у розмірі не менше ніж мінімальний лише за місяці, у яких отримано дохід (прибуток). Якщо таким ФОПом не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий ФОП має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ). Тобто, ФОП за місяці в якому не було отримано дохід, має право не сплачувати ЄСВ. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»