• Посилання скопійовано

Розрахунки з ФОПом: відповідальність

В об'єднаному звіті з ЄСВ, ПДФО та ВЗ в додатку 4ДФ юрособи за 1 квартал 2021р. не відображено розрахунки з ФОПом. Під час нарахування (виплати) підприємцям доходу ПДФО не утримувався/не сплачувався. Яка відповідальність перебачена за невключення такої інформації до звіту та чи потрібно уточнювати поданий звіт?

Відповідно до пп. 176.2 ПКУ, особи, які мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізосіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску  (з розбивкою по місяцях звітного кварталу), до контролюючого органу за основним місцем обліку.

Тобто, у разі нарахування (виплати) доходів юридична особа (податковий агент) повинна відобразити в Додатку 4ДФ виплачені доходи на користь ФОПа за ознакою доходу – 157.

При виплаті доходу ФОПу в Додатку 4ДФ заповнюються такі графи:

  • у графі 3а - відображається дохід (у відповдному місяці звітного кварталу), нарахований ФОПу. Дохід відображається незалежно від того, виплачений він, чи ні;
  • у графі 3 - відображається сума фактично виплаченого доходу (у відповідному місяці звітного кварталу). Наприклад, якщо нарахування доходу було здійснено в лютому І кварталу, а виплату здійснено у квітні ІІ квартал, то нарахована сума буде відображатися в графі 3а у лютому за І квартал, а фактично виплачена сума в графі 3 в квітні ІІ кварталу; 
  • у графі 4а та 4 - відображається сума ПДФО нарахованого, утриманого та  перерахованого з доходу;
  • у графах 5а та 5 - відображається сума ВЗ нарахованого, утриманого та  перерахованого з доходу.

Окрім того, згідно з пп. 177.8 ПКУ, під час нарахування (виплати) фізичній особі - підприємцю доходу від здійснення нею підприємницької діяльності, суб'єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою - підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності. 

Отже, ПДФО та ВЗ з доходу нарахованого ФОПу утримується лише у випадку, якщо підприємцем не надано копію документа, що підтверджує державну реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності. Якщо ФОП надав копію документа, то графи 4а, 4, 5а та 5 не заповнюються (у цих графах проставляються нулі).

Пунктом 119.1 ПКУ передбачено, що: неподання, подання з порушенням установлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, а також суми отриманої оплати від фізичних осіб за товари (роботи, послуги), якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку та/або до зміни платника податку:

  • тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн; 
  • ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 2040 грн. 

Крім цього, відповідно до п. 119.3 ПКУ штрафи, передбачені п.  119.1 і 119.2 ПКУ, не застосовуються у випадках, якщо помилки щодо реєстраційного номера облікової картки платника податків у податковій звітності про суми доходів, нараховані (сплачені) на користь платника податків, суми утриманого з них податку були виправлені податковими агентами самостійно, у тому числі протягом 30 календарних днів з дня надходження повідомлень про помилки, виявлені контролюючим органом.

Також враховуючи той факт, що починаючи з 12.03.2020 р. КМУ Постановою №211 запровадив в країні карантин, то відповідно до п. 52-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину штрафні санкції зазначені в п. 119.1 ПКУ, в даному випадку за неповноту відображення інформації в Додатку 4ДФ, не застосовуватимуться. 

Проте на юридичну особу може бути накладений адміністративний штраф за ст. 163-4 КпАП у розмірі від 2 до 3 НМДГ (34 грн до 51 грн), при повторному порушенні - від 3 до 5 НМДГ (51 грн до 85 грн).

Зазначимо, що будь-яка помилка у звітності підлягає виправленню та необхідністю подання звіту з типом "Уточнюючий".  Але зважаючи на той факт,  що виплачений ФОПу дохід є неоподатковуваний, а сума адмінштрафу невелика, то рішення щодо подання уточнюючої звітності має прийняти керівник підприємства. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Період для виплати зарплати у ФОПа: штрафи
    Якщо у ФОП є наказ про виплату зарплати 15 і 30 (31) числа місяця, чи є він аргументом при перевірці? Зарплата за березень 2024 р. була виплачена 29.03.2024 р., а зарплата за І половину квітня буде виплачена 15.04.2024 року (це вже 17 днів). Це буде порушенням строків виплати? Які можуть бути штрафні санкції?
    15.04.2024871
  • Відповідальність за несвоєчасну виплату компенсації працівникам
    У зв'язку з військовою агресією рф підприємство з 01.04.2022 р. призупинило дію трудових договорів з працівниками. При бажанні працівників звільнитися підприємство звільняє працівників, але компенсацію за невикористані дні відпустки не виплачує через відсутність коштів. Яка відповідальність підприємства за невиплату компенсації за невикористану відпустку?
    01.04.20241 101
  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20242 446
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.202494
  • Яка відповідальність за сплату ПДФО не за місцем роботи підрозділу?
    Підприємство зареєстровано в Києві, а діяльність веде в Броварах. Сплачує ПДФО та подає звітність за місцем реєстрації – у Києві. Які можуть бути наслідки цього?
    06.02.20249333