• Посилання скопійовано

Не відображення в Додатку №4ДФ закупки у населення вторсировини: штрафні санкції

Чи загрожують штрафні санкції, визначені пп. 119.1 ПКУ, спеціалізованим підприємствам і ФОПам, які здійснюють діяльність із закупівлі у населення відходів вторинної сировини, якщо вони не мають змоги відобразити суми доходів отриманих продавцями цих відходів у Додатку №4 в складі об’єднаної звітності?

Відповідно до пп. 165.1.25 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються сума доходу, отримана платником податку за здані (продані) ним вторинну сировину, побутові відходи, брухт чорних металів (код 7204 згідно з УКТ ЗЕД), брухт кольорових металів, включаючи використані (виснажені) акумулятори електричні свинцево-кислотні (код 8548 10 21 00 згідно з УКТ ЗЕД), залишки та брухт електричних акумуляторів із вмістом свинцю (код 8548 10 91 00 згідно з УКТ ЗЕД), та брухт дорогоцінних металів, проданий Національному банку України.

Також не утримується і військовий збір при виплаті коштів громадянам за здану ними вторинну сировину згідно з пп.1.7 п.16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ.

Пунктом 19 Переліку №1336 дозволено проводити розрахункові операції з приймання від населення вторинної сировини (крім металобрухту) без застосування РРО/ПРРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій. А нормами Порядку №547 не передбачена ідентифікація громадян-продавців (здавачів) у квитанціях.

Отже, нормативними документами, якими встановлено порядок розрахунків з населенням за здану (продану) громадянами вторинну сировину, побутових відходів, брухту чорних, кольорових металів, не передбачена ідентифікація громадян-продавців (здавачів). Також ні зміст розрахункових квитанцій, ні порядок ведення розрахункових книжок не передбачає ідентифікацію громадян-здавачів.

Таким чином, спеціалізовані підприємства та ФОПи при виплаті коштів здавачам-громадяням вторинної сировини, побутових відходів, брухту чорних, кольорових металів не повинні утримувати ПДФО та ВЗ з цих коштів, але є щодо них податковими агентами і це потребує подання Додатку №4ДФ за ознакою доходу "149" за кожною фізичною особою за їх індивідуальними податковими номерами.

Що стосується пп. 70.12.1 ПКУ, то відповідно з ним, фізичні особи зобов'язані подавати інформацію про реєстраційний номер облікової картки юридичним та фізичним особам, тільки у випадку, якщо їм виплачується дохід, з якого відповідно до законодавства, утримуються податки. Оскільки із коштів за вторинну сировину податки не утримуються, тож і підстав надавати інформацію про свій ідентицікаційний код (паспортні дані) здавач не повинен.

Але як варіант закупник вторинної сировини, щоб отримати дані про  ідентицікаційний код (паспортні дані) громадянина може складати акт закупівлі (у довільній формі), але не факт, що кожен здавач на це погодиться.

А незазначення такої інформації призведе до некоректного заповнення Додаткку №4ДФ, що тягне за собою накладання штрафу згідно з пп. 119.1 ПКУ у розмірі:

  • 1020 гривень - за перше порушення;
  • 2040 гривень - за ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення.

Незазначення взагалі такої інформації в Додатку №4ДФ не передбачає накладання штрафу за пп. 119.1 ПКУ, якщо, наприклад, підприємець не підтвердить факту приймання вторсировини від населення, бо назбирав сам, протилежне довести практично неможливо.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Період для виплати зарплати у ФОПа: штрафи
    Якщо у ФОП є наказ про виплату зарплати 15 і 30 (31) числа місяця, чи є він аргументом при перевірці? Зарплата за березень 2024 р. була виплачена 29.03.2024 р., а зарплата за І половину квітня буде виплачена 15.04.2024 року (це вже 17 днів). Це буде порушенням строків виплати? Які можуть бути штрафні санкції?
    15.04.20241001
  • Відповідальність за несвоєчасну виплату компенсації працівникам
    У зв'язку з військовою агресією рф підприємство з 01.04.2022 р. призупинило дію трудових договорів з працівниками. При бажанні працівників звільнитися підприємство звільняє працівників, але компенсацію за невикористані дні відпустки не виплачує через відсутність коштів. Яка відповідальність підприємства за невиплату компенсації за невикористану відпустку?
    01.04.20241 126
  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20242 502
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.202498
  • Яка відповідальність за сплату ПДФО не за місцем роботи підрозділу?
    Підприємство зареєстровано в Києві, а діяльність веде в Броварах. Сплачує ПДФО та подає звітність за місцем реєстрації – у Києві. Які можуть бути наслідки цього?
    06.02.20249373