• Посилання скопійовано

Чи потрібно утримувати штраф за неправомірне застосування ПСП без заяви працівника?

Підприємство отримало повідомлення за ф. №ФП (працівник подав заяву на застосування ПСП за двома місцями роботи). Які дії підприємства, якщо працівник не планує подавати заяву про відмову від ПСП та відновлювати право на неї? Чи потрібно утримувати штраф? Чи потрібно відповідати податковому органу на повідомлення?

Згідно з пп. 169.2.4 ПКУ, якщо платник податку порушує правила застосування ПСП, внаслідок чого, зокрема, податкова соціальна пільга застосовується за кількома місцями отримання доходів, такий платник податку втрачає право на отримання ПСП за всіма місцями отримання доходу починаючи з місяця, в якому мало місце таке порушення, та закінчуючи місяцем, в якому право на застосування ПСП відновлюється.

Платник податку може відновити право на застосування ПСП, якщо він подасть заяву про відмову від такої пільги всім роботодавцям із зазначенням місяця, коли відбулося таке порушення, на підставі чого кожний роботодавець нараховує і утримує відповідну суму недоплати податку та штраф у розмірі 100% суми цієї недоплати за рахунок найближчої виплати доходу такому платнику податку, а у разі, коли сума виплати недостатня, - за рахунок наступних виплат. 

Якщо сума недоплати та/або штрафу не були утримані податковим агентом за рахунок доходу платника податку, то такі суми включаються до річної податкової декларації такого платника податку. При цьому право на застосування ПСП відновлюється з податкового місяця, що настає за місяцем, в якому сума такої недоплати та штраф повністю погашаються.

При цьому, податківці у листі від 01.12.2016 р. №26495/6/99-99-17-01-15 роз’яснювали, що у разі застосування ПСП працівником більш ніж за одним місцем роботи штрафна санкція в розмірі 100% суми такої недоплати за відповідний період буде застосовуватись до фізособи незалежно від того, планує такий працівник поновлювати право на отримання ПСП, чи ні (утримання та сплату штрафу здійснює сам податковий агент). Крім того, якщо працівник ще продовжує працювати, підприємство має провести перерахунок суми ПДФО в рамках пп. 169.4.3 ПКУ із відповідним утриманням суми податку з доходу працівника та коригуванням показників ф. №1ДФ відповідних періодів, незалежно від наявності заяви від нього. Якщо працівник не подає відповідну заяву, то штраф утримується на підставі повідомлення за формою №ФП.

Сума утриманої недоплати, перерахована до бюджету, відображається у податковому розрахунку за звітний період, у якому це перерахування фактично відбулось.

Таким чином, незалежно від заяви працівника підприємство має:

  • припинити застосування ПСП до доходу відповідного працівника;
  • провести перерахунок сум утриманого податку в зв’язку із скасування ПСП за минулі періоди;
  • за наявності доходу утримати та сплатити суми податку та штрафу до бюджету;
  • внести виправлення до минулих періодів до ф. №1ДФ.

Відповідати на повідомлення податківців за формою №ФП не потрібно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Період для виплати зарплати у ФОПа: штрафи
    Якщо у ФОП є наказ про виплату зарплати 15 і 30 (31) числа місяця, чи є він аргументом при перевірці? Зарплата за березень 2024 р. була виплачена 29.03.2024 р., а зарплата за І половину квітня буде виплачена 15.04.2024 року (це вже 17 днів). Це буде порушенням строків виплати? Які можуть бути штрафні санкції?
    15.04.2024871
  • Відповідальність за несвоєчасну виплату компенсації працівникам
    У зв'язку з військовою агресією рф підприємство з 01.04.2022 р. призупинило дію трудових договорів з працівниками. При бажанні працівників звільнитися підприємство звільняє працівників, але компенсацію за невикористані дні відпустки не виплачує через відсутність коштів. Яка відповідальність підприємства за невиплату компенсації за невикористану відпустку?
    01.04.20241 101
  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20242 446
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.202494
  • Яка відповідальність за сплату ПДФО не за місцем роботи підрозділу?
    Підприємство зареєстровано в Києві, а діяльність веде в Броварах. Сплачує ПДФО та подає звітність за місцем реєстрації – у Києві. Які можуть бути наслідки цього?
    06.02.20249333