• Посилання скопійовано

Чи є штраф за незареєстровану податкову накладну з експорту?

Підприємство не зареєструвало податкову накладну при експорті товарів та не відобразило її в декларації з ПДВ. Які штрафні санкції можна очікувати?

Вимоги до граничних строків реєстрації податкових накладних у ЄРПН передбачені пп. 201.10 ПКУ.

Відповідальність за порушення граничних строків реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування в ЄРПН та у випадку допущення платником податку помилок під час заповнення обов'язкових реквізитів податкової накладної, визначених ст. 201 ПКУ, встановлено ст. 120-1 ПКУ.

Законом №466, який набрав чинності 23.05.2020 р., п. 120-1.1 ПКУ доповнено новими абзацами такого змісту:

"У разі порушення платниками ПДВ граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ, для реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування до такої податкової накладної в ЄРПН тягне за собою накладення штрафу в розмірі 2% обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 1020 грн., при реєстрації в ЄРПН, зокрема податкової накладної / розрахунку коригування, складеної на операції, що оподатковуються за нульовою ставкою".

Незважаючи на те, що вказаний штраф введений з 23.05.2020 р., він накладатиметься на платників ПДВ після закінчення карантину. Оскільки відповідно до Закону №591 внесено зміни до абзацу 1 п. 52-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ, згідно з якими за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, штрафні санкції не застосовуються. Це стосується і прострочення реєстрації ПН.

Однак норми п. 50.1 ПКУ та п. 2 розд. І Порядку №21 зобов'язують платника податків, який самостійно виявив помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

В ситуації, що розглядається, необхідно виправити показники колонки А рядка 2.1 Декларації з ПДВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Період для виплати зарплати у ФОПа: штрафи
    Якщо у ФОП є наказ про виплату зарплати 15 і 30 (31) числа місяця, чи є він аргументом при перевірці? Зарплата за березень 2024 р. була виплачена 29.03.2024 р., а зарплата за І половину квітня буде виплачена 15.04.2024 року (це вже 17 днів). Це буде порушенням строків виплати? Які можуть бути штрафні санкції?
    15.04.2024771
  • Відповідальність за несвоєчасну виплату компенсації працівникам
    У зв'язку з військовою агресією рф підприємство з 01.04.2022 р. призупинило дію трудових договорів з працівниками. При бажанні працівників звільнитися підприємство звільняє працівників, але компенсацію за невикористані дні відпустки не виплачує через відсутність коштів. Яка відповідальність підприємства за невиплату компенсації за невикористану відпустку?
    01.04.20241 080
  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20242 401
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.202492
  • Яка відповідальність за сплату ПДФО не за місцем роботи підрозділу?
    Підприємство зареєстровано в Києві, а діяльність веде в Броварах. Сплачує ПДФО та подає звітність за місцем реєстрації – у Києві. Які можуть бути наслідки цього?
    06.02.20249323