• Посилання скопійовано

Чи можна зарахувати судовий збір до рахунку боргу з ЄСВ та податку на землю?

ТОВ виграло суд проти податкової. Податкова має повернути ТОВ судовий збір. Чи може податкова зарахувати заборгованість за цим збором до рахунку боргу ТОВ за податками?

Щодо податку на землю

Відповідно до пп. 36.4 ПКУ, виконання податкового обов'язку може здійснюватися платником податків самостійно або за допомогою свого представника чи податкового агента.

Поряд з цим, відповідно до пп. 87.7 ПКУ забороняється будь-яка уступка грошового зобов'язання або податкового боргу платника податків третім особам. 

З наведеного випливає, що в принципі податкова може від імені платника податків сплатити його заборгованість з податку на землю в розмірі заборгованості податковою перед ТОВ за судовим збором.

В такому разі податкова виступатиме представником ТОВ.

Відповідно до пп. 19.2 ПКУ, представниками платника податків визнаються особи, які можуть здійснювати представництво його законних інтересів та ведення справ, пов'язаних із сплатою податків, на підставі закону або довіреності.

Тобто, для того, щоб податкова могла здійснити оплату податку замість ТОВ, таке ТОВ має видати податковій довіреність.

На підставі довіреності податкова перерахує суму судового збору не на рахунок платника податку, а від імені платника податку в рахунок сплати боргу з податку на землю.

Це також означає, що якщо податкова оплатить податковий борг ТОВ, можна буде зробити зарахування заборгованості за таким податковим боргом із заборгованістю за судовим збором.

 

Щодо ЄСВ

Відповідно до ч. 9 ст. 25 Закону про ЄСВ, передача платниками єдиного внеску своїх обов'язків з його сплати третім особам заборонена, крім випадків, передбачених законодавством.

На підставі цієї норми податкова робить висновок, що третя особа не може сплатити ЄСВ замість платника цього збору.

Тобто, податкова не може від імені ТОВ сплатити ЄСВ, з наступним зарахуванням заборгованостей зі сплати ЄСВ і судовим збором.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Судова практика»