• Посилання скопійовано

Чи є можливість подати уточнюючий Додаток 5 ФОПу на ЗСО?

ФОП на ЗСО, подано Додаток 5 за 2019 рік у встановлені строки. Зараз самостійно виявлено помилку у нарахуванні доходу (дохід занижений(. Чи правильно буде здати уточнену Декларацію про майновий стан та доходи, та не запрошуючи податкові органи на перевірку ЄСВ, перерахувати суму збільшеного зобов'язання з ЄСВ, штрафу та пені?

Відповідно до п. 16 розділу ІІ Порядку №435 відповідальним за правильність та достовірність заповнення Звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску після закінчення терміну його подання (форма №Д5) є страхувальник.

Помилки, що стосуються грошових показників (арифметична помилка, невірно порахована сума доходу/ЄВ, заповнено не ту таблицю форми № Д5, або, зокрема, за звітні періоди після 01.01.2018 у таблиці 1 форми № Д5 невірно вказано код категорії застрахованої особи тощо) у Звіті можуть бути виявлені при документальній перевірці і виправлені за її наслідками. 

Згідно з п. 1 та п. 2 ч. 1 ст. 13 Закону про ЄСВ контролюючі органи мають право проводити перевірки у ФОП бухгалтерських книг, звітів, кошторисів та інших документів про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску, достовірності відомостей, поданих до Державного реєстру, отримувати необхідні пояснення, довідки і відомості (зокрема письмові) з питань, що виникають під час такої перевірки.

Тобто, помилки виявлені в таблиці форми № Д5 за 2019 рік, що призвели до заниження суми доходу, можуть бути виявлені тільки при документальній перевірці та виправлені за її наслідками, оскільки, на сьогодні, Порядком №435, який діє до 01.01.2022 р., не передбачено самостійного виправлення страхувальником помилок у Звіті. 

Щоб уточнити раніше подану інформацію у звіті ФОП має право самостійно, до проведення документальної перевірки контролюючим органом, подати заяву до контролюючого органу з проханням провести перевірку/звірку, у якій зазначити причину перевірки (помилка у Звіті за відповідний рік, яка саме помилка, причини її виникнення, правильні дані).

За результатами проведеної перевірки (звірки), для відображення факту збільшення зобов’язання, ФОПу, скоріш за все, потрібно буде подати до контролюючих органів звіт щодо сум нарахованого ЄСВ згідно з таблицею 2 додатка 6 до Порядку №435 протягом одного календарного місяця після здійснення відповідних розрахунків, який формується і подається виключно на підставі акта документальної перевірки з обов’язковим зазначенням номера і дати акта.

За заниження податкового зобов'язання ФОПу доведеться сплати штраф за п. 50.1 ПКУ та пеню за абз. 3 п. 129.4 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи сплачується ЄСВ з авторської винагороди?
    ТОВ укладає авторську угоду на науковий твір. Чи потрібно із авторської винагороди сплачувати ЄСВ?
    22.04.202427
  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    19.04.20246502
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241911
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202444
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024336