• Посилання скопійовано

Як відкоригувати Звіт з ЄСВ для отримання допомоги по частковому безробіттю?

ТОВ звернулося до Центру зайнятості для оформлення виплати по частковому безробіттю починаючи з 02.04.2020 р. Як відкоригувати Звіт з ЄСВ, де зазначена відпустка за власний рахунок? Чи можна показати в Наказі про скорочення робочого часу до 0 год. (не щодо всіх працівників)? Що з ЄСВ? Чи утримується ПДФО, ВЗ та ЄСВ з виплати?

Статтею 47 Закону про зайнятість,  допомога по частковому безробіттю встановлюється за кожну годину, на яку працівникові було скорочено передбачену законодавством тривалість робочого часу, із розрахунку двох третин тарифної ставки (окладу), встановленої працівникові відповідного розряду. Тобто, мова йде про скорочення робочого часу.

Для цього роботодавець оформлює на підприємстві наказ про зупинення (скорочення) виробництва та тривалості робочого часу. Саме такий наказ зазначено в пакеті документів для отримання допомоги, він дозволяє не оплачувати скорочені години, оскільки передбачається, що за них працівник отримає допомогу по частковому безробіттю.

Зупинення (скорочення) діяльності оформляється наказом власника або уповноваженого ним органу за наявності умов, передбачених Постановою №211. Думка Держпраці у Кіровоградській області щодо оформлення наказу про зупинення/скорочення діяльності на час карантину, щоб не порушити при цьому КЗпП, зазначена тут.

Тому підставою для отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину є втрата застрахованими особами заробітної плати або її частини, внаслідок вимушеного часткового або повного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності через проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (СОVID-19), передбачених карантином, встановленим КМУ.

Таким чином, допомогу з часткового безробіття отримають лише ті суб’єкти господарювання працівникам якого  було скорочено передбачену законодавством тривалість робочого часу. 

Надання допомоги по частковому безробіттю приймається територіальним Центром зайнятості на регіональному рівні протягом трьох робочих днів з дня подання роботодавцем документів.

Щоб відкоригувати раніше податний Звіт з ЄСВ, де було відображено працівників, які перебували у відпустці за власний рахунок, потрібно подати таблицю 6 з типом «скасовуюча», зазначивши в ньому попередні дані без внесення змін. 

Потім, у звіті з ЄСВ, а саме в таблиці 6 з типом «початкова», працівники, які у квітні 2020 року, не працювали внаслідок вимушеного зупинення діяльності (для того, щоб отримати допомогу по частковому безробіттю на період карантину) відображаємо так: реквізити з 5 по 10 та з 22 по 25 заповнюється в звичайному порядку, а в реквізиті 15 «Кількість календарних днів перебування у трудових відносинах» - зазначається кількість календарних днів звітного місяця, всі інші реквізити не заповнюються.

Відповідно таблиця 1 Звіту з ЄСВ не міститиме жодних даних про нарахування і утримання, оскільки відсутня база нарахування.

Закон №591 визначив, що на період з 2 квітня 2020 р. така допомога не оподатковується ПДФО та ВЗ. ЄСВ на суму допомоги по частковому безробіттю також не нараховується. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Оплата обладнання нерезидентом за трьохстороннім договором: облік та оподаткування
    Міжнародний фонд надає грант/безповоротну фінансову допомогу Військовій адміністрації на закупівлю брикетувальника. В межах трьохстороннього договору Міжнародний фонд (надавач допомоги) за делегуванням Військової адміністрації перераховує оплату за брикетувальник постачальнику - резиденту, фінансування здійснюється в євро. Хто в даному випадку визнає дохід за даною операцією? Чи порушує постачальник-резидент вимоги НБУ щодо розрахунків на території України в національній валюті?
    23.02.202432
  • Ставка 8,41% до лікарняних за відсутності довідки МСЕК
    Чи потрібно застосовувати ставку ЄСВ 8,41% при нарахуванні електронних лікарняних (нарахування після надання довідки), якщо на час перебування на лікарняних працівник не мав інвалідності і один з лікарняних вже перебував в статусі "готовий до сплати"?
    21.02.20241131
  • Компенсація при звільненні мобілізованому працівнику
    В лютому 2024 року звільняється працівник, який був мобілізований в березні 2022 року. Як розрахувати компенсацію за невикористану відпустку?
    15.02.20241 2854
  • ФОП був на ЄП, потім на загальній системі, потім знову на ЄП: як заповнити ЄСВ-додатки в деклараціях?
    ФОП з 01.01.2023 по 31.07.2023 р. перебував на ЄП 2%, потім з 01.08.2023 по 30.09.2023 р. на загальній системі, з 01.10.2023 по 31.12.2023 р. знову на ЄП 5%. Усі 12 місяців 2023 року ФОП сплачував ЄСВ в сумі 1474,00 грн і хоче задекларувати цю сплати для зарахування страхового стажу. Як заповнити ЄСВ-додатки у декларації з ЄП та декларації про доходи?
    26.01.202491
  • Добровільна сплата ЄСВ ФОПом: декларація та штрафи
    Якщо ФОП, який зареєстрований 25.05.2023 р., сплатить ЄСВ за період червень - грудень 2023 р. (10318,00 грн) в січні 2024 р. та відобразить нарахування: жовтень 2023 р. – 2948,00 грн, листопад 2023 р. – 2948,00 грн, грудень 2023 р. – 4422,00 грн, то до страхового стажу буде зараховано 3 місяці? Чи для зарахування до стажу семи місяців краще відобразити в звітності нарахування в розрізі кожного місяця в сумі 1474,00 грн? Чи буде штраф за несвоєчасну сплату, в якому розмірі?
    22.01.20241 7823