• Посилання скопійовано

ФОП перереєструвався: чи треба сплачувати ЄСВ за період АТО?

Підприємець перебував на обліку в Луганській ОДПІ. Через війну переїхав в іншу область та став на облік в іншій ДПІ. Що потрібно зробити підприємцю для того, щоб не сплачувати та списати борг з ЄСВ, що виник через форс-мажорні обставини (військові події в Луганській області)?

Не будемо торкатися історії цього питання та піднімати багато фіскальних роз’яснень з боку ДФС щодо даної ситуації (про це все можна почитати туттут та тут), а відразу перейдемо до сьогоднішніх реалій.

Так, Рішення ВСУ від 30.03.2018 р. у справі № 812/292/18 (провадження №Пз/9901/22/18) розставило всі точки над «і» щодо санкції до платників ЄСВ із зони АТО. Воно допоможе розібратися у вищеописаній ситуації. 

Ось головні висновки із нього:

1) Положення Закону про ЄСВ щодо звільнення від виконання обов’язків платників ЄСВ, які перебувають на обліку в контролюючих органах, розташованих на території населених пунктів у зоні АТО, ще дійсні, оскільки норма п. 9-4 розд. VIII Закону про ЄСВ є чинною, до неї ніякі зміни не вносилися. А те, що таку норму прибрали із Закону №1669-VII нічого не означає, адже правові та організаційні засади забезпечення ЄСВ, умови та порядок його нарахування і сплати регулює Закон про ЄСВ;

2) Сам факт перебування платників ЄСВ на обліку в органах доходів і зборів, розташованих на території населених пунктів, де проводилась АТО, є підставою для зупинення застосування до таких платників заходів впливу та стягнення і відповідальності за порушення Закону про ЄСВ. Втім перебування платника ЄСВ, місцезнаходження якого зареєстроване на території АТО, а стоїть на виключає звільнення такого платника від відповідальності, штрафних та фінансових санкцій, передбачених Законом про ЄСВ;

3) Закон про ЄСВ не скасовує обов'язків платника ЄСВ, а надає можливість на період АТО не виконувати їх у встановлені строки (своєчасно) та в повному обсязі;

4) Звільнення від відповідальності передбачено безпосередньо у Законі про ЄСВ в силу його прямої дії та не потребує додаткового звернення – подання заяви, оскільки норма п. 9-4 розд. VIII Закону про ЄСВ встановлює «незастосування відповідальності, штрафних та фінансових санкцій» та вона адресована насамперед до осіб, які наділені повноваженнями щодо застосування відповідальності, штрафних та фінансових санкцій. Подання заяви, передбачене нормою п. 9-4 розд. VIII Закону про ЄСВ, необхідне, зокрема,  для визнання недоїмки безнадійною, яка підлягає списанню в порядку, передбаченому ПКУ для списання безнадійного податкового боргу. Можливість подання такої заяви має місце виключно після закінчення АТО;

5) Сертифікат ТПП не потрібен для звільнення СГ від відповідальності за несвоєчасною сплатою ЄСВ, адже такої умови немає в п. 9-4 розділу VIII Закону про ЄСВ. Потреба в цьому сертифікаті виникне при визнанні безнадійної недоїмки та її списанні;

6) Положення норми п. 9-4 розділу VIII Закону про ЄСВ не застосовуються до платників ЄСВ за невиконання обов'язків, які виникли до 14 квітня 2014 р. та/або після закінчення антитерористичної операції.

З огляду на вищесказане, вважаємо, що ФОП-платник ЄСВ  має право користуватися пільгами із норми п. 9-4 розділу VIII Закону про ЄСВ лише у період з 14.04.2014 р. до дати перереєстрації такого платника в іншому ДФС. Адже лише до цієї дати норма п. 9-4 розділу VIII Закону про ЄСВ діє для такого платника, тобто до цієї дати ФОП буде вважатися платником ЄСВ, який перебуває на обліку в органах доходів і зборів, розташованих на території АТО, як того вимагає ця норма.

Після дати перереєстрації ФОП в іншому ДФС, такий ФОП є платником ЄСВ на загальних підставах. А отже, мав сплатити ЄСВ за усі місяці, які припадають у період з 14.04.2014 р. до дати перереєстрації в іншому ДФС та подати звіти з ЄСВ за відповідні періоди.

Аналогічне роз’яснення колись надавали фахівці ДФС щодо перереєстрації СГ з Криму на іншу територію України (підкатегорія 301.04.02 ресурсу «ЗІР», запитання: Чи необхідно подавати звітність та сплачувати ЄВ ФОП, які перебували на обліку в контролюючих органах АР Крим або міста Севастополя на початок тимчасової окупації, після перереєстрації на іншій території України?). Воно й наразі чинне.

Нагадаємо, що місяці, за які не було сплачено мінімального розміру ЄСВ, не враховуються до страхового стажу ФОП. Про це ми писали тут>> 

Що стосується можливості списання недоїмки з ЄСВ як податкового боргу, яка зазначається у нормі  пп. 9-4 розділу VIII Закону про ЄСВ, то вважаємо, що це стосується недоїмки, яка вже виникла на момент початку АТО, тобто вже визнана ДФС. Адже недоїмка -  це сума несвоєчасно сплаченого ЄСВ, обчислена ДФС.  Платники ЄСВ дізнаються про наявність недоїмки, отримавши від ДФС вимогу про сплату недоїмки. Тоді як в нормі говориться: «Недоїмка, що виникла у платників єдиного внеску…. визнається безнадійною та підлягає списанню…».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    19.04.202412
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241721
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202438
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024314
  • Оплата обладнання нерезидентом за трьохстороннім договором: облік та оподаткування
    Міжнародний фонд надає грант/безповоротну фінансову допомогу Військовій адміністрації на закупівлю брикетувальника. В межах трьохстороннього договору Міжнародний фонд (надавач допомоги) за делегуванням Військової адміністрації перераховує оплату за брикетувальник постачальнику - резиденту, фінансування здійснюється в євро. Хто в даному випадку визнає дохід за даною операцією? Чи порушує постачальник-резидент вимоги НБУ щодо розрахунків на території України в національній валюті?
    23.02.202437