• Посилання скопійовано

Відпустка без збереження зарплати більше 15 к.д. та її відображення в єдиній звітності

Працівник весь місяць перебував у відпустці без збереження зарплати. Чи потрібно його відображати у Додатку 1 єдиної звітності? Чи потрібно сплачувати за нього ЄСВ у розмірі 22% від МЗП? Чи повинен такий працівник включатись до рядків 101, 104 та 105? Як правильно оформити відпустку без збереження зарплати тривалістю більше ніж 15 к.днів, за якою статтею КЗпП?

Як правильно оформити відпустку без збереження зарплати тривалістю більше ніж 15 к.днів, за якою статтею КЗпП?

Відпустка без збереження заробітної плати надається працівникові на підставі ст. 84 КЗпП та ст. 26 Закону про відпустки. Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки (ст. 12 Закону №2136).

Крім того, звертаємо увагу, що відпустка без збереження зарплати з 24.12.2023 р. за власним бажанням має тривалість 30 к.д., а не 15.

 

Чи потрібно працівника, який перебуває у відпустці без збереження зарплати, відображати у Додатку 1 єдиної звітності? 

Зважаючи на те, що трудові відносини під час відпустки працівника без збереження заробітної плати, яка триває цілий місяць, не перериваються, його відображають у додатку 1 єдиної звітності в тому місяці кварталу, в якому вона надана, таким чином:

  • у графі 13 зазначають кількість днів наданої відпустки без збереження зарплати;
  • у графі 14 — кількість календарних днів перебування у трудових відносинах;
  • графи 05 — 08, 10, 21 — 24 заповнюють у звичайному порядку;
  • інші графи не заповнюють.

Окрім того зазначимо, що відповідно до пп. "б" пп. 176.2 ПКУ податкові агенти зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізосіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (з розбиттям за місяцями звітного кварталу) до контролюючого органу за основним місцем обліку. Такий розрахунок подають лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку — фізособі податковим агентом — платником єдиного внеску протягом звітного періоду.

Тобто у додатку 4ДФ не потрібно відображати працівника, який цілий місяць перебував у відпустці без збереження зарплати, адже немає нарахувань доходу та утримань податків і зборів.

Отже, якщо працівник цілий місяць перебував у відпустці без збереження зарплати, то єдину звітність за звітний квартал подавати потрібно тільки з додатком 1, а в титульній частині звіту у рядку 061 слід поставити позначку про подання зазначеного додатка з кількістю аркушів. Зрозуміло, що позначок про суми нарахованих доходів та ЄСВ там не буде.

 

Чи потрібно сплачувати за працівника ЄСВ у розмірі 22% від МЗП? 

Як зазначено у відповіді на попереднє питання ЄСВ за працівника, який цілий місяць перебуває у відпустці без збереження зарплати, ЄСВ не нараховується, бо  відсутній нарахований дохід. Це виняток передбачений нормами Закону про ЄСВ. Про це ми писали тут.

 

Чи включати до рядків 101, 104 та 105 працівника, який перебуває у відпустці без збереження зарплати?

До рядку 105 «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату (крім осіб, яким у звітному періоді нараховано грошове забезпечення)» включає кількість працівників, інформація про яких відображена в додатку 1.

Проте, до рядка 105 не включають працівників або інших фізичних осіб, по яким у зв'язку з відпусткою без збереження зарплати, перебуванням повний місяць на лікарняному, який буде оплачений в наступному місяці, чи відсутністю доходу (оскільки відпускні були нараховані в попередньому місяці) у Додатку 1 зазначають тільки кількість днів.

Тобто працівник, який перебуває у відпустці без збереження зарплати не включається у рядок 105.

Що стосується облікової та середньооблікової кількості штатних працівників, рядків 101 та 104, то працівник, який перебував цілий місяць у відпустці без збереження зарплати, включається до цих рядків на підставі пп. 2.5.7 Інструкції №286.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Випробувальний строк для працівника у ФОП на ЄП ІІ групи
    Чи може ФОП на ЄП ІІ групи найняти на роботу працівника із випробувальним строком та як це оформити? Якщо після закінчення випробувального терміну працівник не підходить, як правильно його звільнити? Як правильно зробити запис в трудовій книжці на прийом та звільнення? Якщо працівнику не підходить робота, він звільняється за ст. 38 КЗпП за власним бажанням?
    11.09.2024529
  • Дата виписування паперового лікарняного листка та хто підписує
    Працівнику виписали паперовий лікарняний лист на через неможливість створити е-лікарняний внаслідок технічних проблем з передачею електронного медичного висновку про тимчасову непрацездатність через сім днів після звернення. Дата звернення 06.08.2024, р. дата виписки лікарняного 06.08.2024 р. Якою датою повинен був бути виписаний лікарняний: датою звернення 06.08.2024 р. чи датою, коли виданий лікарняний паперовий, тобто 13.08.2024 р.?
    09.09.202430
  • Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером
    Який буде розрахунковий період для нарахування додаткової відпустки, яка надається в кількості 4 к.д. за роботу з комп’ютером, якщо ця відпустка надається за 2023 рік у вересні 2024 року?
    06.09.20241 553
  • Відпустка без збереження зарплати більше 15 к.д. та її відображення в єдиній звітності
    Працівник весь місяць перебував у відпустці без збереження зарплати. Чи потрібно його відображати у Додатку 1 єдиної звітності? Чи потрібно сплачувати за нього ЄСВ у розмірі 22% від МЗП? Чи повинен такий працівник включатись до рядків 101, 104 та 105? Як правильно оформити відпустку без збереження зарплати тривалістю більше ніж 15 к.днів, за якою статтею КЗпП?
    06.09.20241 095
  • Чи включати до розрахунку відпускних оплату простою у розмірі 2/3 окладу (тарифної ставки)?
    Працівник йде в відпустку з 02.09.2024 р. на 97 к.днів. Розрахунковий період вересень 2023 – серпень 2024 рр., весь цей період він був в простої з оплатою 2/3 посадового окладу, але в грудні 2023 р. наказом був скасований простій на 3 дні. Як розрахувати відпускні з урахуванням оплати в грудні?
    05.09.202456