• Посилання скопійовано

Лікарняний у перший день роботи демобілізованого працівника

Демобілізований працівник в перший день виходу на роботу пішов на лікарняний. В розрахунковому періоді 01.06.2023 – 31.05.2024 рр. нарахувань не було. Як розрахувати середньоденну заробітну плату для розрахунку лікарняного, якщо оплата працівника згідно з тарифною ставкою - 60,48 грн/год., а також є доплата за розширення зони обслуговування 30% від тарифної ставки?

Працівнику, який працює за погодинною оплатою праці, роботу оплачують виходячи з годинної тарифної ставки і відпрацьованих годин. При такій оплаті праці працівник отримує фіксовану оплату за кожну годину роботи (а не за кожен місяць, як при місячній оплаті).

Звертаємо увагу, що середньоденну зарплату для розрахунку лікарняних обчислюють із розрахунку на 1 календарний день.  Тому, норма робочого часу визначається виходячи із п’ятиденного 40-годинного робочого тижня. Тобто зайнятість працівника (повна, неповна), графік роботи, порядок оплати його праці (місячна/погодинна, відрядна) при розрахунку «середньої» не важливі.

Отже, в разі застосування погодинної оплати праці середню зарплату для розрахунку лікарняних визначають за календарний день, і оплачують календарні дні непрацездатності.

Підставою для призначення лікарняних є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону №1105 допомога по тимчасовій непрацездатності у випадках, зазначених у пунктах 1 і 7 ч. 1 цієї статті, виплачується уповноваженим органом управління застрахованим особам з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності), незалежно від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством.

Обчислення середньої заробітної плати для здійснення оплати днів тимчасової непрацездатності проводиться відповідно до норм Порядку №1266

В даному випадку, лікарняний демобілізованому працівнику, оскільки трудові відносини на час мобілізації не переривалися, буде розраховуватися наступним чином.

Разом з цим, потрібно зважати на календарні дні, не відпрацьовані з поважних причин, передбачені пп. 3 Порядку №1266, які потрібно виключити з розрахункового періоду при обчисленні лікарняного по тимчасовій непрацездатності. Серед них, зокрема,  період, протягом якого працівник проходив строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або проходив військову службу за контрактом, зокрема шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення.

Керуючись пп. 28 Порядку №1266, якщо у розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа з поважних причин не мала заробітку або страховий випадок настав у перший день роботи, середня заробітна плата визначається виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, встановленої на день настання страхового випадку.

Пунктом 5 Порядку №1266 визначено, що у разі коли середня заробітна плата обчислюється відповідно до пп. 28 даного Порядку, середньоденна заробітна плата за один календарний день визначається шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу) або їх частини (у разі, коли особа працює у режимі неповного робочого дня чи тижня) на середньомісячну кількість календарних днів (30, 44).

У разі якщо оплата праці працівників на підприємстві здійснюється за погодинною системою оплати праці, тарифна ставка на момент настання страхового випадку може бути розрахована як добуток погодинної тарифної ставки в місяці настання страхового випадку на норму робочого часу в цьому місяці.

Тож розуміємо, що доплата за розширення зони обслуговування 30% від тарифної ставки у розрахунку не застосовується.

В даному випадку, для обчислення середньої зарплати потрібно тарифну ставку на момент настання страхового випадку поділити на середньомісячну кількість календарних днів (30,44) з урахуванням страхового стажу. Отриманий результат помножити на кількість днів тимчасової непрацездатності – це і буде сума лікарняного.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»