• Посилання скопійовано

Як звільнити працівницю за строковим ТД, якщо строк ТД закінчився під час її щорічної відпустки?

Працівниця працює за строковим трудовим договором на місці іншої працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною. У першої працівниці щорічна відпустка до 20.07.2024 р., а друга працівниця виходить з відпустки для догляду за дитиною з 01.07.2024 р. Які дії роботодавця у такому випадку? Як і коли звільняти працівницю, що працює за строковим договором на час відпустки для догляду за дитиною основної працівниці?

Припинення строкового трудового договору

Згідно з ч. 2 ст. 23 КЗпП, строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Тобто на період перебування основного працівника у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку роботодавець має право прийняти іншого працівника для заміщення тимчасово вакантної посади до фактичного виходу на роботу основного працівника. 

Строковий трудовий договір та заява на прийняття на роботу обов’язково повинні вказувати на строковість трудових відносин та мати чітке формулювання, щоб уникнути непорозумінь у разі звільнення у зв’язку із фактом виходу основного працівника з відпустки. 

Особливістю тут є те, що працівник приймається на роботу на строк, який конкретно не визначено. Це може бути дата і до закінчення відпустки для догляду за дитиною або раніше, якщо основний працівник захоче її перервати достроково, або робота може бути продовжена на час основної щорічної відпустки чи наступної відпустки для догляду за наступною дитиною.

Оскільки на момент укладення строкового трудового договору достеменно не відомо, скільки відпусток використає основна працівниця, то рекомендується використовувати таке формулювання: «на період відпустки для догляду за дитиною до трьох років та наступних (інших) відпусток». При цьому має бути зазначено, яку конкретно працівницю заміняє новий працівник.

Таким чином, у загальному випадку працівник, який працює за строковим ТД, має бути звільнений останнім днем відпустки для догляду за дитиною основного працівника, на підставі п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

Відповідно до ст. 39-1 КЗпП, якщо після закінчення строку трудового договору (п. 2 та п. 3 ст. 23 КЗпП) трудові відносини фактично тривають і жодна із сторін не вимагає їх припинення, дія цього договору вважається продовженою на невизначений строк.

Тобто якщо в останній день дії строкового трудового договору трудові відносини з працівником не припиняються(відповідно, не оформлюється жоден документ про закінчення дії трудового договору), працівник продовжує виходити на роботу з наступного дня після закінчення строку трудового договору і роботодавець цього не заперечує, то строк трудового договору автоматично вважається продовженим на невизначений строк.

Але в цій ситуації працівник, який працює за строковим трудовим договором на дату виходу основної працівниці з відпустки для догляду за дитиною, перебуває у щорічній основній відпустці. Тому роботодавцю потрібно керуватися ст. 3 Закону про відпустки, відповідно до якої у разі звільнення працівника у зв'язку із закінченням строку трудового договору невикористана відпустка може за його бажанням надаватися й тоді, коли час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору. У цьому випадку чинність трудового договору продовжується до закінчення відпустки.

Отже, при перебуванні у щорічній відпустці працівника, який працює за строковим трудовим договором, потрібно буде звільнити останнім днем його відпустки, тобто 20.07.2024 року. У день звільнення потрібно провести остаточний розрахунок за ст. 116 КЗпП з дотриманням умов ст. 47 КЗпП.

При цьому заява на звільнення від працівника не потрібна, але має бути наказ від роботодавця на припинення трудових відносин (останнім днем щорічної відпустки) за п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП. Інформацію про звільненого працівника потрібно відобразити у додатку 5 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ із зазначенням у графі 16 наказу, а у графі 17 – підставу звільнення (п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП).

 

Повернення основного працівника на роботу

У загальному випадку відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку закінчується в день виповнення дитині 3 років. Вийти на роботу працівник повинен наступного дня після дня народження дитини. Якщо працівник приступає до роботи після закінчення відпустки для догляду до 3 років, то окремі накази про закінчення такої відпустки і про початок виконання посадових (робочих) обов'язків не видають. Відповідно і працівнику писати ніякої заяви не потрібно.

Отже, працівниця має приступити до роботи наступного дня після досягнення дитиною 3-х років, тобто 01.07.2024 року.

Звертаємо увагуякщо працівниця достроково перериває відпустку для догляду за дитиноюто від працівниці потрібна заява, а від роботодавця оформлений наказ.

У Додатку 5 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ інформація щодо такого працівника відображається так:

• у реквізиті 7 — код категорії «6»; 
• у реквізиті 10 — дата закінчення відпустки для догляду за дитиною; 
• у реквізиті 16 — зазначається номер і дата наказу про надання відпустки для догляду за дитиною до 3-х років (тобто зазначається той наказ, за яким працівника направляли у зазначену відпустку).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь