• Посилання скопійовано

Додаткова відпустка на двох дітей

На підприємстві є працівники, які працюють з 2019 р., мають двох неповнолітніх дітей та не брали соціальну відпустку на дітей. Чи підлягає ця відпустка накопиченню? Чи можуть працівники скористатися відпусткою в цьому році? Чи підлягає вона компенсації при звільненні з 2019 року? Як підтвердити надання відпустки, якщо у працівниці чоловік, зареєстрований як ФОП?

Стаття 19 Закону про відпустки передбачає надання додаткової відпустки одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП).

Отже, граничний вік дитини, який враховується при визначенні права працівниці на додаткову відпустку на дітей,становить 15 років. При цьому надання такої відпустки прив’язане саме до календарного року. Тож додаткова відпустка на дітей може надаватися в будь-який час календарного року, незалежно від відпрацьованого часу та часу народження дитини, до чи після.

Таким чином, працівниця має право на додаткову відпустку на дітей за рік, в якому діти досягають граничного віку, тобто 15 років, а починаючи з року, наступного за роком, у якому діти досягли граничного віку, вона втрачає право на отримання такої відпустки.

 

Чи підлягає відпустка накопиченню? 

Законодавством не передбачено строку давності, після якого втрачається право на додаткову соціальну відпустку працівникам, які мають дітей. 

 

Чи можуть працівники скористатися відпусткою в цьому році? 

Так. Для цього потрібно написати заяву, а роботодавцю видати відповідний наказ.

 

Чи підлягає ця відпустка компенсації при звільненні з 2019 року? 

Так.

Якщо працівник з якихось причин не скористався цим правом і не використав цю відпустку за минулий рік або ж за кілька попередніх років, то він має право використати цю відпустку у разі звільнення. Тоді незалежно від підстав, йому має бути виплачена компенсація за всі невикористані дні відпустки, згідно із ст. 24 Закону про відпустки. Додаткова відпустка на дітей/компенсація розраховується за правилами розрахунку щорічної відпустки/компенсації за невикористану щорічну відпустку.

Тому, якщо працівниця надала роботодавцю копії свідоцтва про народження дітей, роботодавець зобов’язаний буде при звільненні виплатити працівниці компенсацію при звільненні. При цьому прохання в заяві не зазначається. Але потрібно пам’ятати, що перед тим, як виплачувати компенсацію за додаткову  відпустку на дітей, працівниця має надати своєму роботодавцю довідку з місця роботи батька дітей про те, що він не скористався цим правом раніше. Таке право батько має з 09.05.2021, до цієї дати право на таку відпустку мала тільки мати, тому за попередні роки (до 2021 р.) підтверджуюча довідка не потрібна. 

Тож, якщо працівниця не користувалася правом на додаткову відпустку у 2019 та 2020 роках, то тут довідка з місяця роботи батька дітей не потрібна, достатньо заяви матері та наказу. А вже за 2021-2024 роки потрібно надати підтверджуючу довідку про те, що батько не скористався цією відпусткою.

 

Як підтвердити надання відпустки, якщо у працівниці чоловік зареєстрований як ФОП?

У цьому разі працівниці потрібно додати до заяви виписку з ЄДР про те, що її чоловік зареєстрований як ФОП, але при цьому не є також найманим працівником у іншого роботодавця. Останній факт можна підтвердити випискою з трудової книжки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»