• Посилання скопійовано

Розрахунок оплати додаткової відпустки за шкідливі умови праці

Працівник має право на додаткову відпустку за шкідливі роботи (7 к.днів). Чи є якась відмінність в їх оплаті від звичайних відпускних, якщо так, то які правила і вимоги до їх нарахувань та оплати? Чи треба ці дві відпустки розділяти за днями?

Додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці надається працівнику згідно з ст. 74 КЗпП та ст. 7 Закону про відпустки.

Щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими й важкими умовами праці надається пропорційно фактично відпрацьованому часу. У розрахунок часу, що дає право працівнику на додаткову відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах із шкідливими й важкими умовами праці не менше половини тривалості робочого дня, установленого для працівників цих виробництв, цехів, професій і посад. В даному випадку, працівник має право на 7 к.днів додаткової відпустки.

Така щорічна додаткова відпустка надається понад щорічну основну відпустку. За бажанням працівника щорічну додаткову відпустку за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці можна надавати одночасно зі щорічною основною відпусткою.

Жодних відмінностей для обчислення відпусткових для додаткової відпустки від щорічної основної відпустки Порядок №100 не містить.

Підрахунок набутих календарних днів відображаються у формі №П-2 окремо за кожною відпусткою. 

У випадку, якщо працівник за своїм бажанням бере одночасно основну щорічну та додаткову відпустки, то розділяти їх при обчисленні відпусткових не потрібно. А в додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ відображатиметься також однією сумою за КТН «10» у графі 09.

Якщо ж працівник братиме окремо спочатку основну щорічну відпустку, потім вийде на роботу, а згодом візьме додаткову відпустку, то при обчисленні відпусткових їх потрібно розділити. Відповідно в додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ кожна з цих відпусток буде відображатися в місяці її нарахування за КТН «10» у графі 09.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»