• Посилання скопійовано

Як нарахувати лікарняні після відпустки для догляду за дитиною?

Працівниця працює в компанії з 2017 року, в 2021 році пішла в відпустку по вагітності та пологах, потім у відпустку для догляду за дитиною до 3 років. 12.03.2024 р. вийшла на роботу. З 09.04 по 12.04 була на лікарняному. Загальний страховий стаж - 19 років. Як розраховується середньоденна зарплата для нарахування лікарняних - за фактично відпрацьований час 12.03-08.04.2024 р. чи із розрахунку МЗП - 8000/30,44?

Підставою для призначення лікарняних є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону №1105 допомога по тимчасовій непрацездатності у випадках, зазначених у пунктах 1 і 7 ч. 1 цієї статті, виплачується уповноваженим органом управління застрахованим особам з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (далі - МСЕК) інвалідності(встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності), незалежно від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством.

Обчислення середньої заробітної плати для здійснення оплати днів тимчасової непрацездатності проводиться відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Керуючись пп. 25-27 Порядку №1266 розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата, за основним місцем роботи застрахованої особи, що передують місяцю, в якому настав страховий випадок є:

  • 12 календарних місяців перебування у трудових відносинах (з першого до першого числа);
  • менше 12 календарних місяців - фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа);
  • менше ніж календарний місяць - фактично відпрацьований час (календарні дні). 

Оскільки працівниця, яка захворіла у квітні 2024, працює на підприємстві з 2019, тобто більше року (бо на час відпустки по вагітності та пологах та відпустки для догляду за дитиною до 3 років трудові відносини з роботодавцем неперериваються), то розрахунковий період для обчисленнялікарняних буде квітень 2023 – березень 2024 рр.

Разом з цим, потрібно зважати на календарні дні, не відпрацьовані з поважних причин, передбачені пп. 3 Порядку №1266, які потрібно виключити з розрахункового періоду при обчисленні лікарняного по тимчасовій непрацездатності. Серед них, зокрема,  відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком.

В даному випадку для обчислення середньої зарплати потрібно дохід працівниці за період з квітня 2023 по березень2024 рр. поділити на кількість календарних днів в розрахунковому періоді (366 к.д.) за мінусом календарних днів відпустки для догляду за дитиною (346 к.д.). Отриманий результат помножити на кількість днів тимчасової непрацездатності (4 к.д) – це і буде сума лікарняного.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»