• Посилання скопійовано

Оплата лікарняного після звільнення

Працівниця хворіла з 21.02.2024 по 29.02.2024 р., але 29.02.2024 р. вона звільнилась. На день звільнення е-лікарняний ще не був готовий до сплати. Як правильно провести нарахування та оплату лікарняного звільненій працівниці? Чи потрібно нараховувати ЄСВ на такі лікарняні та як відобразити їх в бухобліку та в додатках Д1 та 4 ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

Згідно з ч. 1 ст. 15 Закону №1105 допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату заробітної плати (доходу).

Допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачується ПФУ починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності незалежно від звільнення. Оплата перших п’яти днів здійснюється коштом роботодавця (абз. 1 та 2 ч. 2 ст. 15 Закону №1105).

Отже, роботодавець зобов’язаний оплатити е-лікарняний, який не був готовий до сплати на день звільнення працівниці, проте вже колишньому працівникові, за всі дні хвороби. При цьому виплата лікарняних після дати звільнення працівника не порушує законодавства про працю (ст. 116 КЗпП), але виплатити нараховані лікарняні підприємство зобов’язане найближчого після нарахування дня для виплати зарплати, а допомогу з ПФУ — після надходження грошей на рахунок.

Тому, відразу після того як е-лікарняний стає готовий до сплати, роботодавець розраховує суму допомоги та подає до ПФУ заяву-розрахунок (з 6 дня), а після отримання коштів — перераховує їх уже звільненому працівнику.

 

Сплата ЄСВ та Додаток 1

Платниками єдиного внеску є, зокрема, підприємства, які використовують найману працю та виплачують, зокрема, допомогу по тимчасовій непрацездатності (абз. 8 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ).

А застрахованою особою є фізособа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку єдиний внесок. Тож після звільнення працівника роботодавець уже не виконує обов’язків страхувальника.

Таким чином, якщо після звільнення працівника колишній роботодавець проводить йому нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності, то ЄСВ на її суму не нараховує. Адже лікарняні не є виплатою за відпрацьований час та не входять до фонду оплати праці (пп. 3.1 та 3.3 Інструкції №5).

Відповідно і відображати лікарняний у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ  та ЄСВ не потрібно.

 

ПДФО, ВЗ та Додаток 4ДФ

Звертаємо увагу, що колишній роботодавець має утримати з суми лікарняного ПДФО (18%) та ВЗ (1,5%), незважаючи, що допомогу по лікарняному нараховують особі, яка на момент їх нарахування вже не перебуває з підприємством у трудових відносинах. До загального оподатковуваного доходу їх уключають у складі інших оподатковуваних доходів (пп. 164.2.20 ПКУ). 

У додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ  та ЄСВ  їх нарахування, виплату та нараховані/сплачені податки та збори відображають за ознакою доходу «127».

В бухобліку нарахування та виплата лікарняних здійснюється в звичайному порядку (так як і працюючим особам), відмінностей немає. Підгледіти облік можна за посиланням, який є в частині проведень, актуальним на сьогодні. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»